Американско изследване потвърждава важността на лятното четене

Приблизително две трети (65%) от родителите смятат четенето на книги през лятото за „изключително важно” сочат данните, оповестени на сайта на най-голямата американска неправителствена организация за насърчаване на грамотността сред децата Reading Is Fundamental (RIF).

Резултатите от изследването показват още, че трима от всеки пет родители не вярват, че собствените им деца губят част от читателските си умения през лятната ваканция. Въпреки това е известно, че през летните месеци всички деца са застрашени от такава загуба. Мнозинството родители са съгласни, че всички деца трябва да имат достъп до книги, но всеки 2 от 3 деца от бедни семейства нямат собствени книги. Положителен е фактът, че повече от половината (57%) анкетирани родители са споделили, че това лято няма да излизат от дома без книга за децата си.

Изследването е проведено през май тази година сред 525 американски родители над 22 години с деца на възраст от 5 до 11 години, които посещават училище. Изследването е поръчано от RIF и магазина Macy’s по случай 12-та годишнина на организираната от тях кампания за подкрепа на детската грамотност Be Book Smart, чрез която от 2004 досега са събрани 32 млн. долара.