Американският пазар на комикси достигна $870 млн. за 2013г.

Продажбите на комикси и графични романи в Северна Aмерика през 2013 г. са достигнали 870 млн. долара според оценката на ICV2 и Comichron, съобщава Publishers’ Weekly. Данните са въз основа на цените на дребно (без отстъпки) и включват продажбите на традиционни комикс списания, дигитални комикси и графични романи в специализираните книжарници за комикси, вестникарските павилиони и книжарниците.

С най-голям дял, 415 млн. долара, са графичните романи, получен от продажби в специализирани книжарници за комикси (170 млн.) и обикновени книжарници (245 млн.). Продадените комикс списания са на стойност 365 млн. долара, от които 340 млн. в специализирани книжарници и почти 25 млн. във вестникарски павилиони. Продажбите на дигитални комикси и графични романи през 2013 г. възлизат на 90 млн. долара, което ги превръща, освен в най-новата, и в най-бързорастящата категория на този пазар.

Графика: Comichron and ICV2.com

Джон Милър, директор на Comichron, пояснява пред Publishers’ Weekly, че 870 млн. долара продажби е най-високата стойност на комиксовия пазар от 1993 г. насам и допълва, че всички категории (дигитални, списания и графични романи) са в растеж.

„Когато всички формати показват стабилен растеж, няма пиратстване между тях. Това значи, че обслужваме три различни вида клиенти.”

Според Милър показателни за растежа на пазара са увеличението на продажбите на заглавия, които са по-назад в класациите, както и нарасналите продажби на независимите издатели на комикси.