Американските библиотеки получават милиарди с приетия Американски спасителен план

Законът за Американския спасителен план за 2021 г. на стойност 1.9 трилиона щатски долара бе подписан от президента Джо Байдън на 11 март 2021 г.

Той предвижда милиарди финансиране за публично образование, програми за ранно детско развитие и ресурси за интернет свързаност.

Американската библиотечна асоциация (АБА) също получава финансов пакет за облекчаване на последиците от COVID-19.

Президентът на АБА Джулиан С. Джеферсън казва пред Library Journal:

„Това е историческа победа за библиотеките. Всяка библиотека във всеки щат ще бъде подкрепена. Освен това разполагаме с огромната сума от над 7 млрд. щ.д. за библиотеки и училища за закупуване и разпространение на технологии, необходими за дистанционно обучение, работа от дома, виртуални посещения при лекар и т.н.“

Споменатите от Джеферсън 7 млрд. долара представляват Спешен фонд за свързаност в образованието (Emergency Education Connectivity Fund), който е част от прогрмата E-rate на Федералната комисия по комуникации.

Участващите библиотеки ще получат 100% възстановяване на разходите за горещи точки и други Wi-Fi поддържащи устройства, модеми, рутъри, лаптопи, таблети и други подобни устройства, които те да заемат на ползвателите си.

Образователните експерти се надяват това да затвори ножицата между учениците, които разполагат с устройства и високоскоростен интернет и тези, които не разполагат.