Акция за нови пътуващи сандъчета в рамките на „Пловдив чете“

„Пловдив чете“, заедно с Фондация „Детски книги“ и Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“, подема кампания за събиране на книги и образователни игри за десет „Пътуващи сандъчета Пловдив чете“ на 2 април 2019 г.  Целта е да бъдат подпомогнати децата от Пловдив да четат през лятната ваканция книгите, номинирани в Награда „Бисерче вълшебно“, като бъдат събрани екземпляри от номинираните заглавия във всяка от категориите на наградата, достатъчни за създаването на десет нови пътуващи сандъчета.

Събирането на книги ще се случи в месеците април, май и юни 2019 г. Десетте нови сандъчета ще отпътуват към първите си домакини в края на месец юни. Те ще обикалят читалища, библиотеки и училища в Пловдив и региона през цялата година.

По регламент всяко от „Пътуващите сандъчета“ получава уникален номер и описание на книгите, които съдържа. Сандъчетата пътуват до библиотеки и училища по заявка, остават за около 2 месеца на едно място, след което отпътуват към следващия получател. Всяко образователна институция или неформална група може да попълни формуляр за заявка на http://libchest.com/. Целта е съвременни детски книги да стигнат до повече деца и младежи с ограничен достъп до нови четива, които да бъдат четени в училища, библиотеки и читалища.

През юни 2018 г. година Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“ представи проекта „Бебеландия в библиотеката“, по който бяха комплектовани три тематични сандъчета с книги и образователни играчки за деца на възраст от 0 до 3 години. Детските градини от Пловдив и региона имат възможност да заявят получаването на някое от образователните сандъчета, а ангажимент на организаторите ще бъде да отнесат избраното сандъче и да почетат на децата заедно с новите му домакини.

Повече информация за кампанията ще бъде публикувана на страницата на фестивала: http://plovdivchete.com/