9 детски книги в дългия списък с номинирани за Наградите „Перото“

За седма поредна година клуб „Перото“ и Националният център за книгата ще връчат Литературните награди „Перото“. По традиция награда „Перото“ ще получат творци с принос към българския литературен контекст, избрани сред номинираните в пет категории: „Детска литература“, „Поезия“, „Проза“, „Превод от български на чужд език“ и „Дебют“. Ще бъде връчена и Награда за цялостен принос. Селектираните заглавия са издадени в периода 1 юли 2020 г. – 30 юни 2021 г.

Според регламента на наградите първоначално журито излъчва дълъг списък от автори и преводачи в отделните категории, сред които избира по трима номинирани. Ето и заглавията, избрани след първоначалната селекция в категория „Детска литература“:

„Мравин“, Великан Василева
„Нарисува за децата“, Зорница Христова 
„Велосипедисти край езерото Папийон“, Иван Раденков 
„Еми и Крaдецът на сенки”, Марин Трошанов
„Кало Змея 2”, Милен Хальов
„Силфите”, Росица Добрева
„Приспивни песни за феи и чудовища“, Сотир Гелев
„Един ден в музея“, Тодор Петев, Зорница Христова 
„Български митове и легенди“, Цанко Лалев 

Пет от книгите в категорията са номинирани и за Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2021 – „Нарисува за децата“, „Велосипедисти край езерото Папийон“, „Кало Змея 2”, „Силфите” и „Един ден в музея“.

Интересен е фактът, че Зорница Христова присъства в списъка с 2 свои книги – „Нарисува за децата“ и „Един ден в музея“. Това вече се е случвало през 2019 г., когато селектирани бяха „Орелът, врабецът и капчукът“ с илюстратор Анна Цочева и книгата без думи „Балконът“, нарисувана от Калина Мухова. За Сотир Гелев, носител на награда „Перото“ 2018 за „Как Лора се научи да брои до десет“, това също е поредно участие в дългия списък.

Номинираните в останалите категории можете да видите тук.

Победителите ще бъдат обявени на церемония на 2 ноември 2021 г., когато ще бъде обявен и носителят на наградата за цялостен принос.

От 2015-та година насам Литературните награди „Перото“ се превърнаха в едно от най-авторитетните признания за писатели, поети и преводачи у нас. Наградата представлява статуетка, изработена от големия български скулптор Емил Попов. Церемонията по връчване на тазгодишното издание на наградите ще се състои на 2 ноември (вторник) и ще бъде излъчена онлайн на официалната фейсбук страница на пространството.