8 жужащи заглавия

Сред най-важните за планетата ни животинки са пчелите. Макар и малки, те имат важна мисия, притежават усърдие и трудолюбивост, развили са сложни форми на общуване и социална йерархия. Затова наистина заслужават свой празник в човешкия календар, какъвто е 20. МайМеждународният ден на пчелата. Подготвили сме няколко заглавия, с които да запознаете малчуганите по-отблизо с неуморните медоносни летци и да разширите познанията им относно невероятния свят в кошерите.

„На гости на пчелите“ от Петра Бартикова, изд. „СофтПРЕС“

Книгата събира в себе си най-важните факти за пчелите и за хората, които се грижат за тях. Информацията е кратка и оформена в карета, което позволява по-лесното й усвояване. Впечатляващи са визуалните характеристики на книгата – страниците са оформени като отделни пчелни пити, които се разтварят, за да се разгледа отвътре дома на жужащите насекоми. Всичко това прави „На гости на пчелите“ особено атрактивна за малките слушатели на 2-4 години.

Популярна сред най-малките е анимацията за пчеличката Мая. Ако вашето дете я харесва, може би е време да помислите за книжна адаптация на класическата история от Валдемар Бонселс. Художественият текст би оживил и затвърдил новите знания, добити от нехудожественото заглавие.

„Откриватели: Светът на пчелите“ от изд. „Фют“

Издателството обичайно предлага голямо разнообразие от енциклопедии за най-малките, така че не е чудно, че в портфолиото му намираме и книга за пчелите. Информацията отново е разделена в кратки карета, но е повече като обем. Самото книжно тяло също е грабващо вниманието, този път заради десетките капачета, криещи чудни любопитности и детайли. Въпреки твърдите си и малко на брой страници, „Светът на пчелите е подходяща за деца между 4 и 7 години.

„Открийте света на пчелите“ от Алехандро Алгара (изд. „Робертино“) има подобно заглавие, но сходствата й с предходната книга не свършват дотук. Тя отново е насочена към 4-5-6-годишните, пълна с интересни данни и жизнерадостни илюстрации. Макар форматът й да не е енциклопедичен, е сигурно, че ще запознае малките читатели с множествено проверени факти за живота на пчелите.

„Как да върнем пчеличките?“ от Мая Бочева, изд. „ТАТ Криейтив“

Книгата е трета част от поредица, фокусирана върху живота на пчелите и тяхното значение за екосистемата ни. Тя излиза след „Защо медът е толкова сладък?“ и „Къде ли да изхвърля това?“. Докато първата й част включва информация за особеностите на пчелите и техния живот, а втората набляга на екологичните проблеми и влиянието им върху биоразнообразието, третата показва, че има решение на проблема. На страниците децата ще открият множество занимания и игри, както и стикери, които могат да използват. Книгата е най-работеща за деца от 6 до 8 години.

Любознателни герои, изследващи потайностите на кошера, има и в Маги в селището на пчелите от Елена Стойчева (изд. „Знаци“). Заедно с Маги децата ще се смалят достатъчно, за да влязат в пчелното царство и разберат от първа ръка какво се случва там. 

„Можем ли наистина да помогнем на пчелите?“ от Кейти Дейнс, изд. „Клевър Бук“

Това е разказ за различните видове пчели (да, те си приличат, но имат и разнообразни предпочитания и начини на живот), техните домове, семейства и др. Наред с това книгата разкрива болезнената истина, че човешката дейност застрашава съществуването на пчелите. Дали можем да помогнем? Разбира се! А как точно – ще узнаят читателите между 5 и 7 години.

А ако си имате един запален читател на 7+, „Тайните на пчелите“ от Мойра Батърфийлд и Вивиан Чен (изд. „Фют“) е медено добра идея! Освен популярна информация за раираните насекоми, книгата разглежда по-слабо обговаряни теми като тази за презимуването на пчелите и за оцеляването им в градовете. В нея са включени и няколко вълнуващи приказки от Гърция, Индия, Тайланд, Астралия, Европа и Северна Америка.

Не пропускайте да се запознаете и с по-старите ни пчелни предложения. Приятно четене!

Илюстрация на корицата: Julianna Swaney