8 съвета за родители: Как третокласникът да заобича четенето

Продължаваме поредицата от публикации със съвети от сайта Reading Rockets за родители на деца на различна възраст. Вече ви представихме съветите за родители на новородени, прохождащи, деца в предучилищна възраст, в детската градина, в първи и втори клас, а сега е ред на съветите за родители на третокласници.

Направете книгите специални

Превърнете четенето в нещо специално. Заведете детето в библиотеката, помогнете му да си извади читателска карта, четете с него и му подарявайте книги. Намерете си любимо място за книги вкъщи или, още по-добре, слагайте книги навсякъде.

Накарайте го да прочете още една

Открийте как да окуражавате детето да започне нова книга. Запознайте го с поредици като „Хари Потър”, „Хрониките на Спайдъруик”, ”Поредица от злополучия”, ”Хрониките на Нарния” или с друга книга от любим автор. Подходящи за третокласници са също поредиците за Хълцук Херингски III, „Сам Силвър, тайният пират“, „Приключенията на Минерва Минт“, „Детективите Агата и Лари“, „Детективи с машина на времето“, „Криминалните загадки на Леонардо“ и „Юлисес Мур“. Винаги можете да помолите и библиотекарката за допълнителни предложения.

Отворете речника

Покажете на детето, че използвате речник. Кажете: „Хмм, не съм сигурен какво точно значи тази дума… Я да проверя!”

Говорете за това, което виждате и правите

Говорете за ежедневните си дейности, за да изградите общата култура на детето. Това е много важно за слушането и четенето с разбиране.

Първата чернова е просто груба версия

Поощрявайте детето си, когато пише. Припомняйте му, че писането включва няколко етапа. Никой не се справя перфектно от първия път. Творческата игра „Направи си сам приказка“ на изд. „Точица“ е идеален помощник за съчиняване и записване на истории от децата.

Всеки с вкуса си

Четете различни видове книги, за да запознаете детето с различни видове писане. Някои деца, особено момчетата, предпочитат нехудожествените книги.

Ети и няколко предложения за нехудожествени заглавия, които са ни направили добро впечатление: енциклопедия „Разгледай отвътре! Изобретенията”, Илюстрована енциклопедия „Земята, Моят първи Larousse на въпросите, Животни-рекордьори, „Зелени” енциклопедии, „Влаковете”, както и чудесните „Ваканция в средните векове” и „Вкусна география”, които макар и да не са стриктно нехудожествени, си заслужават.

Научете детето на някои трикове

Покажете на детето как да преразказва история само в няколко изречения и как да предсказва какво следва в действието. И двете стратегии подпомагат разбирането и запомнянето.

„Стигнахме ли вече?”

Използвайте времето в колата или автобуса за игри с думи. Говорете за това как „пръст” е част от ръката, но и почвата в градината. За колко други омоними може да се сети детето? Когато децата са добре запознати със значението на някоя дума, те я прочитат по-лесно.

Превод: Ния Василева