7 янг адълт романа, вдъхновени от класическата литература

cheteneto e zabavlenieМного от модерните янг адълт романи интерпретират теми, познати от класическите произведения, изучавани в училище. Съвременните книги, които тийнейджърите обожават, поставят въпроси, чиито отговори многократно са търсени от различни автори в различни епохи.

Един от най-популярните янг адълт писатели – Джон Грийн – говори по тази тема в своя лекция:

“…зад всяка добра история стоят безброй други, по-рано написани. Това е огромната мрежа от влияния, която стои зад всеки добър роман. Моите романи са романи, базирани на други романи, които са базирани на други…С почти всички е така. Но историите се променят в процеса на пресъздаване. Променят се, за да бъдат честни и адекватни на времето, в което се създават.”

Вдъхновени от думите на Грийн и от едни чудесен материал в Huffington Post, ви представяме седем янг адълт романа, които са почерпили сюжетите си от класически литературни произведения:

1. “Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир и Вината в нашите звезди на Джон ГрийнVinata v nashite zvezdi

В класическата трагедия на Шекспир младите влюбени са разделени от потомствената вражда между двете им семейства. Романът “Вината в нашите звезди”, който взема заглавието си от друга пиеса на Шекспир*, ни представя обречената любов между Хейзъл и Огъстъс, като този път непреодолимото препятствие се оказва нелечима болест.

Хейзъл, която е в напреднал стадий на раково заболяване, вижда себе си като “гранатата”, заплашваща да избухне всеки момент, разбивайки сърцата на хората, които я обичат най-много и който са най-близко до нея.

Романът на Джон Грийн продължава традицията, започнала с “Ромео и Жулиета” – да  представя всепобеждаващата сила на любовта, преодоляваща всички изпитания.

* “Не е във нашите звезди вината
за туй, че сме подвластни, драги Бруте,
а в нас самите.”
(“Юлий Цезар”, Шекспир)

2. “Макбет” от Уилям Шекспир и “Прелестни създания” от Ками Гарсия, Маргарет Стоъл

prelestni sazdanya“Прелестни създания” съдържа множество препратки към трагедията “Макбет” на Шекспир. В центъра на “Прелестни създания” е Лена, произлизаща от семейство на вещици. В навечерието на 16-ия си рожден ден, когато трябва да реши дали ще бъде на страната на доброто или на злото, тя среща млад мъж, който може би ще промени съдбата й.

Итън започва да сънува един и същ странен сън с тайнствено момиче. А щом Лена идва да живее в най-старото имение в окръга, обвито със зловеща слава, той е привлечен неустоимо от нея и е твърдо решен да открие каква е връзката между тях.

“Прелестни създания”, подобно на “Макбет”, изследва въпросите за произхода, семейството и предопределеността, докато потапя читателите в един свят, пълен с фантастични детайли и интриги.

3. “Приключенията на Хъкълбери Фин” от Марк Твен и “The Absolutely True Diary of a Part-HakTime Indian” от Шърман Алекси

Марк Твен създава един от най-великите бунтари в американската литература. В “Приключенията на Хъкълбери Фин” авторът рисува ярка картина на младостта и независимостта, а също така хвърля светлина върху расовия проблем в Америка.

Бестселърът на Шърман Алекси “The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian” представя образа на един друг бунтовник – амбициозен карикатурист, който се надсмива над очакванията на своя етнос, като същевременно предлага друг, не по-малко проблематичен аспект на расовия пейзаж на Америка.

4. Да убиеш присмехулник от Харпър Ли и “The Girl Who Fell from the Sky” от Хайди Дъроу

da ubiesh prismehulnikВ “Да убиеш присмехулник” Харпър Ли изследва проблемите на расовата дискриминация и предразсъдъците на обществото в средата на миналия век (в Алабама) през очите на Скаут – дъщерята на бял адвокат, защитаващ черен мъж, обвинен в изнасилване.

“The Girl Who Fell from the Sky” ни представя живота на наполовина черно, наполовина бяло момиче, което расте в Портланд през 80-те години, в една общност, която “настоява да бъде или бяла, или черна”.

Този различен поглед върху расовата принадлежност допълва класическия роман на Ли, поставяйки нови въпроси относно предразсъдъците, общността и приятелството.

5. Великият Гетсби от Франсис С. Фицджералд и “Great” от Сара Бенинказаvelikiyat getsbi

В центъра на “Great” на Сара Бенинказа са поставени проблемите на класата, произхода, сексуалността и амбицията в Америка. Книгата е бляскава интерпретация на класическия роман на Фицджералд, а женската гледна точка, представена от главните персонажи, ще се хареса на всеки читател, който определя класическата американска литература като “клуб само за момчета”.

6. Спасителят в ръжта” от Дж. Д. Селинджър и Хартиени градове от Джон Грийн

hartieni gradoveМарго Рот Шпигелман от “Хартиени градове” е момичешкият еквивалент на героя на Селинджър. Приликите са доста явни: и двамата герои са отвратени от обществото, в което живеят и от лицемерието на хората; и двамата търсят спасение в бягството; и двамата имат малка сестра, която е олицетворение на чистота и невинността; и двамата в един момент леко изперкват.

Джон Грийн е създал един наистина добър женски вариант на Холдън Колфийлд, което е чудесно, защото литературата винаги ще има нужда от един нов, малко по-различен Холдън, който да бъде адекватен на очакванията на времето, в което е създаден.

7. Повелителят на мухите от Уилям Голдинг и Игрите на глада от Сюзан Колинigrite na glada

Трилогията на Сюзан Копинс, също както и “Повелителят на мухите”, представя един антиутопичен свят, където младежи се борят за надмощие помежду си до смърт. И двамата автори проследяват как едно крайно съперничество се отразява на различните характери; как действа психиката в извънредни ситуации; и възможно ли е запазиш човешкото в себе си, когато трябва да убиваш, за да не бъдеш убит.

Превод и адаптация: Цветомира Дукова