7 от най-хубавите коледни истории

Сигурни сме, че вече сте извадили коледните книги на най-видно място на рафта и нямате търпение да наближат празниците. Вероятно се чудите и кои нови заглавия да изберете тази година – за собствената библиотека или за подарък. Действително изобилието от коледни книги е огромно, затова насочваме вниманието ви към няколко предложения, с които да (се) зарадвате тази зима.

„Полярен експрес“ от Крис Ван Алсбърг, изд. „Алма“

Разбира се, всички сме гледали филма „Полярен експрес“ по едноименната книга. В навечерието на Бъдни вечер главният герой не може да заспи. Момчето се ослушва за звънчетата от шейната на Дядо Коледа, но чува странен звук – като от влак, паркирал пред дома му. Изненадата на момчето е огромна, щом вижда истински парен локомотив с вагони, очакващи своя пътник. Така детето се озовава в „Полярен експрес“, който препуска из планини и долини, покрай мрачни гори и лунни върхове, за да достигне до последната си спирка – Северния полюс. Там момчето може да избере дали да вярва в чудесата и вълшебството на детството. Този избор ще направят и читателите между 6 и 11 години.

„Играчка за Коледа“ от Джани Родари, изд. „Сиела“

Една не особено популярна коледна история от великия детски разказвач. В нея срещаме господин, решен да купи за децата си най-хубавите коледни подаръци на света. Такива, за каквито той самият е мечтал в детските си години, но никога не е получил. За негова изненада обаче прекрасните играчки от спомените му вече са демоде, а новите са просто чудати.

Господинът се озовава в един магазин, където открива търсеното – джаджа, подобна на дистанционно, с която може да пътува във времето и пространството. Играчката има и удивителната функция да накара каквото и да е да изчезне. Това дава храна за размисъл на господина относно желанията, трудностите и ежедневните борби. Финалът на разказа ще изненада читателите на 7-11 години.

„Едно коледно желание“ от Катрин Ръндъл, изд. „Таралеж“

Макар книгата на Ръндъл да е съвременник на днешните деца, тя носи и доза от духа на класическите коледни истории. На Коледа Тео е сам вкъщи със своята бавачка. Родителите му са както винаги заети с отговорната си работа, която не знае делник и празник. Тео съглежда в небето причудлива звезда и отправя желанието си – да има приятели, с които да сподели празничната вечер. Само миг по-късно коледната украса оживява и слиза от клоните на елхата, готова да въвлече момчето в приключения. Историята лавира между вълшебството и прозаичността, а илюстрациите на Емили Сътън са това, което превръща книгата в бижу.

„Даровете на влъхвите“ от О. Хенри, изд. „Лабиринт“

Един от най-трогателните разкази на О. Хенри, превърнал се в коледна класика. Дела е дълбоко нещастна, докато брои дребните пари, с които разполага. За подаръка за обичния й съпруг й трябват много повече, затова тя решава да отреже и продаде прекрасната си коса. Междувременно Джим прави жертва, която е не по-малко голяма. Докато си разменят подаръците на Бъдни вечер, откритието какво е направил всеки от тях ги изпълва с отчаяние. Накрая осъзнават, че истинските подаръци на Коледа могат да бъдат намерени по-лесно в скромния им апартамент, отколкото във всеки изискан магазин. Приказните илюстрации на Соня Дановска са истинско пиршество за сетивата на читателите над 9 години.

„Коледни подаръци. Магазин за играчки „Братя Клаус“ от Дейвид Личфийлд, изд. „Фют“

Приказката разказва за малкия Ник Клаус, който работи заедно с чичовците си в магазина за играчки „Братя Клаус“. Чичо Ханц изработва играчките, чичо Луис ги проверява, а чичо Леви им добавя щипка магия! Всяка играчка притежава специален блясък и за всяка има едно дете, за което тя е идеална. Когато разгърнат страниците, децата (4-9 години) ще потънат в топлата и увлекателна история, която ще им предложи нова легенда за любимия на всички Дядо Коледа.

„Коледа в Булербюн“ от Астрид Линдгрен, изд. „Пан“

Помните ли децата от село „Шумотевица“? Те несъмнено са едни от най-веселите и волни дребосъци в детската литература. Шумотевчани гребат от детството с пълни шепи и навлизат в света на възрастните с отговорности и грешки. Сега те разтварят домовете си на Коледа, за да ви поканят в ароматната си кухня да опаковате дребни подаръци, да споделите щедрата им трапеза и да поиграете на сляпа баба в уютната трапезария. Книгата е за читателите на 3-9 години и е една от най-сърдечните коледни истории, напомняща за простичките неща и радостта да сме заедно.

„Сам вкъщи“ от Джон Хюз, изд. „Сиела“

Веселата история за малкия Кевин оживява и в книга. Момчето живее в шумна къща със своето голямо семейство, от което няма мира. Малко преди Коледа Кевин толкова се ядосва на близките си, че си пожелава те да изчезнат. На следващия ден го очаква огромна изненада – желанието му се е сбъднало! Така Кевин остава сам в огромната къща, свободен да прави каквото си поиска и да се грижи сам (съвсем като голям) за себе си и дома си. Триумфът му е помрачен, когато двама крадци се навъртат наоколо с план да ограбят къщата. Кевин постепенно разбира, че да си самичък може да бъде много страшно и тъжно, както несъмнено ще видят и малчуганите между 3 и 7 години.

Очаквайте още коледни и зимни предложения на страницата ни!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.