7 книги за връзката с бащите

По колко пъти на ден децата казват „мама“ или „мамо“? Едва ли можем да броим до толкова. Мама е грижа, топли прегръдки, мили думи, вкусна храна и какво ли още не! Мама е и популярен герой в детските книги. Историите с татковци обаче не са често срещани. А е хубаво да си ги припомняме, тъй като бащите са не по-малко важна част от живота на децата. Изказваме уважението си към тях с подборка от няколко заглавия, посветени на татко.

„Татко“ от Хелена Кралич (изд. „Софтпрес“) – Книгата е от познатата поредица „Моето семейство“. Тя описва (при това – в рими!) прекрасните моменти, прекарани с татко. Защото той е не просто мъж в семейството, а герой, надарен с вълшебни способности и чудодейна сила…в очите на детето. Илюстрациите на Полона Ловшин са топли и уютни, а преводът в стихове е дело на Любомир Николов.

„Татко е винаги до мен“ от Soosh (изд. „Таралеж“) – Връзката между баща и дъщеря е специална. Той е първият човек, който показва как трябва да се държи един мъж към една жена. Но преди всичко, татко е подкрепа и обич, вяра в собствените възможности и закрила. Татко е човекът, способен винаги да намери време за своето момиче, каквото и да се случва, с каквото и да е зает.

„Познай колко много те обичам“ от Сам Макбрaтни (изд. „Enthusiast“) – Нежна и трогателна книга за възприятията на децата и за това как те приемат и измерват света. На децата не им е нужно много. За тях обичта е простичка и неотменна. Колко те обичам? Еееей толкова – от едната ми ръка до другата, от тук до там, от земята до небето! С милия си текст и симпатичните рисунки на Анита Джерам, „Познай колко те обичам“ със сигурност ще стопли сърцата на малки и големи.

„На любимия ми татко“ от О.С.Кандиба (изд. “Архипелаг“) – Книгата изказва признателност към всички отдадени татковци. Докато растем, рядко си даваме сметка за всичко, което родителите ни правят за нас. Често сме им сърдити и смятаме, че са ненужно строги, изискващи или просто неразбиращи. Но след време, когато самите ние можем да погледнем от позицията на възрастен, разбираме колко много търпение и грижа сме получили от тях.

„Къде е моята крава?“ от Тери Пратчет (изд. „Вузев“) – Написана в типичния за Тери Пратчет хумористичен стил, книгата започва като типично детско четиво. Сам Ваймс чете на малкия Сам преди лягане и му показва какви звуци издават животните в двора. Една вечер, отегчен от препрочитането на любимата книжка и подразнен от нейната наивност, Сам Ваймс решава да измисли своя история. В нея обаче не се търси крава, а…татко. Какво е това, което отличава бащата на малкия Сам от всички други мъже и бащи в града?

„Лош татко“ от Дейвид Уолямс (изд. „Дуо Дизайн“) – Поредното забавно заглавие от знаменития Дейвид Уолямс. Историята ни среща с таткото на Франк, който успява да се забърка в големи неприятности. Но когато се случи подобна беда, баща и син могат да сформират най-добрия екип, за да се справят с изпитанията и проблемите. Всичко, което е необходимо, е разбирателство и една силна прегушка – особен вид прегръдка за двама!

„Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди – Тук е моментът да си припомним класическата история за Пинокио – дървената кукла, която оживява заради силното желание на своя създател и баща. Пинокио съвсем не е мечтаният добър син, но неговия татко не се отказва от усилията си да го възпитава и обича. Дървеното човече бяга от дома, върши лудория след лудория, докато накрая не се оказва с магарешки уши, потънал в тъга и съжаление. В това време татко Джепето търси надлъж и на шир любимото си момче, докато накрая двамата все пак не се срещат. Но дали не е твърде късно?

Патилата на Пинокио са издадени от редица издателства. Можете да ги намерите под знака на „Миранда“, „ПАН“, „Хермес“, „Егмонт“, „Дамян Яков“, „Труд“, „Ерове“ и др.

Приканваме татковците да се сгушат с децата и да споделят няколко хубави книжни минути! Така, както само те умеят.

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте

насърчаването на детското четене в България.