7 книги за опазването на животните

През последните години на пазара се появиха много заглавия, посветени на опазването на околната среда и биоразнообразието. Тези книги са особено важни заради тематиката си и начина, по който помагат на децата да се свържат емоционално с нея. Все пак ние изпитваме нужда да съхраним именно обикнатото, а обикнато може да бъде само опознатото. 

Ако темата не ви е чужда и искате да посеете в децата семената на обичта и уважението към всички живи същества, то разгледайте следващите предложения.

„Сребърната стрела“ от Лев Гросман, изд. „Ентусиаст“

11-годишната Кейт е отегчена от досегашния си живот и мечтае за истински, спиращи дъха приключения. За рождения си ден тя получава невероятен подарък – съвсем истински парен локомотив. Кейт и брат й Том се качват на него и потеглят през близката гора. Не след дълго влакът забавя хода си и спира на самотна спирка насред нищото. А на перона стоят и чакащите пътници – зайци, лисици, вълци, сърни. Постепенно в купетата и вагоните се настаняват други причудливи представители на животинския свят. Скоро става ясно, че това не са просто диви, а застрашени животни.

Книгата е затрогващ разказ, подходящ за читатели между 8 и 12 години.

„Последната мечка“ от Хана Голд, изд. „Таралеж“

Ейприл е на 11 години. Един ден баща й е одобрен за работа в Метеорологичната станция на малък остров, наречен Мечия остров. Двамата потеглят към Северния полярен кръг, за да останат сами на малък къс ледена земя, да работят и учат. Там Ейприл се натъква на истински бял мечок! От този момент се заражда и необикновеното приятелство между двете създания, идващи от различни светове. Оказва се, че дете и мечка има какво да вземат един от друг. „Последната мечка“ отправя множество послания и е прекрасен избор за читатели между 8 и 12 години.

„Антарктида – бяла приказка“ от Христо Пимпирев и Екатерина Виткова, изд. „Авлига“

В Антарктида се излюпва пингвинчето Гошо. Родителите му го отглеждат с обич и внимание и го запознават с многото лица на мразовития континент. Така Гошо разбира, че има няколко вида пингвини, различни не само по външен вид, а и по характер, че редом с тях живеят и други животни. Научава за трудностите, с които се сблъскват, за щетите, нанесени върху дома им от промените в климата. Написаното в книгата стъпва изцяло на научните наблюдения и сведения на проф. Христо Пимпирев. Това я прави достоверна и особено подходяща за деца между 5 и 9 години.

„Жабокът Витан“ от Емилия Зафираки, изд. „Лисиче“ 

Тази история ни среща с един весел жабок, който се оплита в лъжите си и се озовава в поредица от злополучни ситуации. Самохвалството му застрашава не само него, но и всички високопланински жаби от неговото племе. Не изцяло по своя воля, Витан поема по дългия път към Блатото на сътворението. Когато с помощта на Професора намира Блатото, жабокът разбира, че всички от неговия вид са в опасност и трябва да бъдат спасени. Историята за Витан е интересна сама по себе си, но също така запознава читателите с редица застрашени видове и уникалния им живот, показва предизвикателствата, пред които са изправени, и загатва за нашето човешко участие в тях. Чаровният жабок ще е симпатичен за малчугани между 5 и 8 години.

„Момче или морско свинче“ от Юлия Спиридонова, изд. „Мармот“ 

Последното заглавие от поредицата „Търсачи на истории“ ни среща с близнаците Диди и Додо. Двамата имат различни приятели и различни любими занимания, но и двамата обичат да се дразнят взаимно. Ден преди семейното пътуване до Стокхолм, Додо е сполетян от силен зъбобол, придружен от приличен оток. Все пак всички опаковат багажите и отиват на летището. Но момчето е с толкова подута буза, че служителите го оприличават на домашно морско свинче. Така Додо се озовава в отделението за животни, където по случайност пътува и последният останал тигър. Книгата е чудесна за неуверени читатели между 6 и 8 години.

Заедно с изброените художествени заглавия, можете заедно с детето да разгледате и енциклопедични такива. На пазара има различни издания, посветени на застрашените или изчезнали видове. Тук ще акцентираме само върху две от тях, а именно:

„Атлас на застрашените видове“ от Радек Мали, изд. „Сиела“

На страниците му читателите ще срещнат 41 представители на животински видове. Всички те са уникални, повече или по-малко познати, някои направо чудати. Посланието е повече от ясно – много скоро застрашените видове може да останат в миналото и днешните деца никога да не ги срещнат на живо. Още по време на писането на Атласа умира последният мъжки судански бял носорог.

Книгата е важна за библиотеката на всяко дете между 7 и 13-годишна възраст.

„Дивите животни на града“ от Елена Павлова, изд. „Българска илюстрация“

Диви животни има не само в горите и планините, но и съвсем близо около нас, в градовете. Вечер можем да видим притичващи лисици, а от дърветата и стрехите прехвръкват различни птици. Всички ние дотолкова сме свикнали с тях, че рядко си даваме сметка за борбите, които водят за оцеляването си. Книгата помага на децата да разберат по-добре дивите животни в града, да се научат да ги уважават и да им помагат. Освен това приходите от продажбите й отиват за спасяването на дивите животни в градска среда.

Приятно четене и сближаване с безсловесните ни „съквартиранти“!

Илюстрация на корицата: „Животинско царство“ от Тим Кнеп