7 хитри начини да насърчите читателя у детето си

Да събудиш любовта към четенето е цел, която всеки родител си поставя в първите години от развитието на детето. Смятаме, че като родители знаем кога нашето дете трябва да започне да чете, а когато то не отговори на очакванията ни понякога търсим вина в телевизионните екрани и заобикалящата ни среда. Но дали е така? Ечо Ветер (майка на четирима запалени читатели и писател) споделя в статия за www.parent.co няколко основни стъпки, които можете да ползвате при възпитаването на своите деца като читатели.

Наскоро една приятелка ми каза: “Филмите и телевизията ти дават историята. Други медии те карат да работиш за тях“. Аз искам моите деца да работят за тях! Не ме разбирайте погрешно. Ние също гледаме филми и телевизия вкъщи и си прекарваме страхотно, докато го правим. Но освен това искам децата ми да израснат, вярвайки че четенето е нормална част от тяхното ежедневие, както всичко останало. Ето седем подхода за поощряване четенето, които използваме вкъщи. Надявам се да са достатъчно окуражителни и за вас!

1. Нека децата ви виждат да четете
Децата са като наша сянка, наши имитатори. Позволете им да виждат мама и татко да четат и то често. Говорете им за книгите, които четете. Обяснете им защо четете. Като родители задаваме какво да бъде естествено за нашите деца. Ако те ни виждат да четем ежедневно, ще повярват, че четенето всеки ден е естествена част от живота.

2. Не притискайте детето си да започне да чете на определена възраст
Най-голямото ни дете чете от четиригодишно. Тя се научи да чете самостоятелно с много малка намеса от наша страна. Второто ни дете започна да проявява интерес към книгите едва на осемгодишна възраст. Имаше моменти на паника и недоволство от наша страна през първите години, докато растеше. Имаше дни, в които се безпокояхме дали въобще ще се справи с четенето и започвахме да търсим вината в себе си. Но целта ни не беше да го научим да чете заради идеята, че е достигнал определена възраст. Целяхме да го научим да обича четенето. Насочвахме го много внимателно. Всеки път когато усетехме недоволство у него, преустановявахме уроците и подхождахме внимателно, когато отново проявяваше интерес да се упражнява. Колкото повече растеше, толкова по-добър ставаше и към днешна дата може да изчезне с часове, обикновено за да го открием в неговата стая или на дивана да чете книга. Бъдете търпеливи. Имайте вяра. Не позволявайте напрежението и стреса да се намесват при четенето.

3. Четете им и то много
Още от времето когато моите деца бяха бебета, четем книги всяка вечер. Четем, когато сме на училище, и слушаме аудио книги, когато сме в колата. Учим ги да четат по-скоро с даването на пример, отколкото с преки наставления. Четете им всеки ден. Четете книги, които и вие, и те обичате. Постоянството и ентусиазмът ви ще се отплатят.

4. Ходете в библиотеката
Вече от десетилетие посещаваме библиотеката поне веднъж в седмицата. Библиотеката е магическо място. Усещам го всеки път, когато съм там. Моите деца също. Да си заобиколен от толкова много книги наведнъж – попивайки усещанията, аромата и възможностите – предизвиква почуда и разпалва в нас желанието да четем и откриваме. Заведете ги в библиотеката. Оставете ги сами да избират книгите, които да занесат вкъщи. Направете им карта за библиотеката. Най-вероятно ще отнеме време да се научат да пазят тишина, докато са там, но ще се научат. И със сигурност ще си заслужава!

5. Направете книгите лесно достъпни за тях
Осигурете им книги, които обичат и на които се наслаждават (особено когато са в процес на усвояване на умението да четат). Намерете поредици, които обичат и ги оставете да четат известно време. Помнете, че на първо място вие трябва да ги научите на любов към четенето. И тъй като порастват, тази любов може да стане страхотна основа при задължителната литература.

6. Позволете им да вземат книжки в леглото (но само книги)
Имаше доста чести случаи, в които децата ми искаха разрешение да вземат своя iPod в леглото, но ние постоянно ги насочвахме обратно към книгите. Днес трите ми по-големи деца могат да бъдат заловени да четат на лампа или фенерче, приключвайки деня с книга. Да ги виждам с книга в леглото преизпълва сърцето ми.

7. Предвидете време за четене
Лесно е да запълним деня с всевъзможни занимания. Лесно е да прекарваме безброй часове пред екраните. Намалете темпото, изключете телевизорите достатъчно дълго, за да осигурите време за четене. Децата ми напоследък правят грешката да казват, че им е скучно. Обичайно реагирам на това с предложение да почистят къщата за разнообразие. Понякога наистина го правят, но по-често ги намирам да четат книга.

Надявам се тези идеи да допринесат за вашето и на децата ви пътешествие през живот, изпълнен с любов към четенето. Възможностите, приключенията и знанието ви очакват!

Превод: Борислава Григорова