6 книги за романтиката и любовта

Трепетите на любовта застигат не само възрастните, но и децата и младежите. Те са способни да обичат пламенно и безрезервно, да игнорират дребните недостатъци, да извисят предимствата и всичко, което намерят за привлекателно. Да, техните сърдечни увлечения рядко продължават дълго, но това не ги прави по-малко силни и истински. Ако и вие подозирате, че детето ви тайно (или не чак толкова) въздиша по някого, ето няколко заглавия, които ще му помогнат да се чувства разбрано.

„Червените дзени и сините дзини“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“

Дзените, то се знае, са чудесни същества. Дзините, иска ли питане, са още по-прекрасни. Но те определено не мислят така един за друг. Дзените са толкова ярки, ядат странни неща и ходят боси. А дзините спят в дупки, носят обувки и пият черен чай. Гадост! Един ден обаче червената Жанета и синият Бил се влюбват. Семействата им са възмутени и опитват всячески да ги разделят, затова младите решават да избягат някъде далеч, където е без значение кой как се облича и какъв цвят е. Разтревожените близки тръгват на пътешествие из космоса, за да ги намерят и върнат обратно. Как завършва историята им, ще разберат дребосъците между 4 и 7 години.

Рибка“ от Катя Антонова, изд. „Рибка“

Рибка е пухкав, снежнобял и добре възпитан котарак, който живее с 6-годишния Антон. Мечтае да намери голямата си любов, но се оказва, че всички писани в квартала го взимат на подбив заради името му. Така той решава да избяга (временно), докато намери котката на мечтите си. Рибка преживява много беди и радости, но научава и важни неща за любовта – не можеш да спечелиш обичта с подаръци, не бива да се представяш за такъв, какъвто не си и определено не можеш да си купиш любима. Ще успее ли той да намери котка, която не се подиграва на името му, а го оценява според характера му? Това ще стане ясно на читателите (6-9 години), когато Рибка срещне Мишка.

„Слонът и пеперудът“ от е. е. къмингс, изд. „Лист“

Имало едно време един слон, който си живеел в малката си къща горе на хълма и най-много от всичко обичал да прави…нищо. Веднъж, както си правил нищо, видял един красив пеперуд да изкачва хълма и да приближава дома му. Слонът бил обхванат от вълнение – дали пеперудът идва при него, дали ще почука? Така пътищата на тези две така различни същества се преплели и останали сплетени завинаги. Те познали обичта един към друг отвъд отликите си. Нежната приказка е подходяща за деца между 5 и 8 години.

„Ема“ и “Гордост и предразсъдъци“, адаптирани от Джема Бардър, изд. „Хермес“

Двете произведения проследяват сърдечните трепети на Ема и Лизи – своенравни и горди девойки. Притиснати от очакванията на обществото да се омъжат за съпруг с добър социален статус, те се опитват да балансират и с личните си особености, приятелства и предпочитания. Оказва се, че любовта може да е доста сложна, ако се опитваме да угодим на чуждите наставления, но извънредно простичка, ако се заслушаме в чувствата си. В книгите все така присъстват сложните семейни отношения от оригиналните творби, изисканият (макар и съобразен) език, непознатите обществени привички и норми, както и множество герои и места с особени имена. Затова „Ема“ и „Гордост и предразсъдъци“ са добър избор за читатели над 7 години.

„Даровете на влъхвите“ от О. Хенри, изд. „Лабиринт“

Един от най-трогателните разкази на О. Хенри, превърнал се в коледна класика. Дела е дълбоко нещастна, докато брои дребните пари, с които разполага. За подаръка за обичния й съпруг й трябват много повече, затова тя решава да отреже и продаде прекрасната си коса. Междувременно Джим прави също толкова голяма жертва. Докато си разменят подаръците на Бъдни вечер, откритието какво е направил всеки от тях ги изпълва с отчаяние. Накрая осъзнават, че истинската любов не се измерва с купените дарове. Историята е романтична наслада за читатели над 9 години.

„Шах мат“ от Али Хейзълууд, изд. „Софтпрес“

Шахът е неделима част от живота на Малори до момента, в който заради него семейството й се изправя пред катастрофа. Девойката изоставя любимото си занимание, за да работи и да се грижи за болната си майка. Един ден обаче получава предложение да се запише в партия шах срещу заплащане, което й е силно необходимо. Така Малори отново се завръща към шаха и среща Нолан – привлекателен шахматист и неин най-силен опонент. Постепенно Малори осъзнава, че с младежа може да са врагове на черно-бялата дъска, ала има друга сила, която ги дърпа един към друг. Романът е написан с хумор и интелект и е подходящ за по-зрялата аудитория – читателите над 14 години.

Безоблачен и споделен празник!