6 книги за неуморни пътешественици

Има хора домошари, които обичат уюта на дома и аромата на току-що изпрани чаршафи. Има и такива, които повече от всичко искат да пътуват, да посещават различни страни, да опознават различни култури. Може да се каже, че героите в книгите приличат досущ на истинските хора. Някои от тях са неспокойни натури и не се задържат дълго на едно място. Tук сме подбрали няколко заглавия, готови да ви срещнат именно с подобни чешити!

„Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ от Ено Рауд, изд. „Дамян Яков“ 

Случва се така, че един горещ ден и една сладоледена будка събират трима непознати – Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада. Те са от чудати по-чудати. Мъхеста брада отглежда боровинки в брадата си, Полуобувка носи обувки с отрязани върхове, за да движи пръстите си свободно, а Маншон е облечен с…маншон, разбира се. Новите приятели пътешестват с автомобила на Маншон, като пътьом спасяват цял град от котешко нашествие, успяват да надхитрят една сврака и спасяват специалния котарак Албърт. Приключенията на смелчагите ще разсмеят и увлекат читателите между 5 и 10 години.

„Летящият асансьор“ от Ани М. Х. Шмит, изд. „Емас“

Авелко е четиринайсетгодишен младеж, изправен пред необходимостта да се захване с нещо след завършване на училище. Той получава работа като паж в асансьора на новия Универсален магазин. На Авелко е поставено едно условие – да не натиска най-горното копче! Когато при него влизат г-н Тюмп, госпожица Клатерхун и Лаура, той натиска забраненото копче и…асансьорът разбива покрива на магазина, политайки в небето! Това е началото на нечувано приключение и за четиримата. Те прелитат над океана, успяват да се забъркат с полицията и да избягат от кашата, попадат насред гражданско въстание в далечна Перугона и стават управници на страната. Книгата е за уверени читатели между 8 и 12 години.

„Около света за 80 дни“ от Жул Верн, изд. „Миранда“

Настоящата книга е адаптирано издание с илюстрации от Либико Марайа. Главни герои в историята са Филиас Фог и Паспарту, които приемат облога да обиколят света за 80 дни. Двамата пътуват с влакове, параходи и дори на слон, като успяват да пресекат целия Тих океан. Приключението им е шеметна надпревара с времето и възможностите на техниката, с която разполага човечеството през 19 век. Произведението на Жул Верн е революционно за времето си и е подходящи за съвременни опитни читатели между 9 и 13 години.

„Сребърната стрела“ от Лев Гросман, изд. „Ентусиаст“

Кейт стои на прага на промените, които един ден ще я изведат до порастването и зрелостта. Тя е на 11 години, отегчена от досегашния си живот и мечтае за истински приключения. Желанията й се сбъдват, когато за рождения си ден тя получава съвсем истински парен локомотив, паркиран на също толкова истински релси в задния двор на дома й. Кейт и братчето й Том се качват на локомотива, който потегля и ги отнася далеч. По пътя си двете деца качват на влака най-различни животни. А накъде ли отиват? Приканете децата между 7 и 11 години да разберат!

„Ние, разбойникови“ от Сири Колу, изд. „Персей“

Малката Виля живее в заможно семейство, с което никак не се разбира. Дните й са белязани от непрестанни дрязги със сестра й Ванамо, посрещнати с безразличие от родителите им. Отгоре на всичко е началото на лятната ваканция, което означава само едно – скука! Всичко се променя, когато шайка разбойници отвлича Виля, за да прави компания на децата им. Заедно те пътуват непрестанно от място на място, като се спират само колкото да планират и извършат някой обир. Но спокойно, Разбойникови крадат само нещата от първа необходимост – бонбони, сладкиши, горчица, наденички и дрехи. Книгата ще разведри горещите летни дни на читателите между 10 и 14 години.

“Писма от Феликс“ от Анете Ланген, изд. „Фют“

Феликс е любимото плюшено зайче на Софи и живее с нея в Мюнстер, Германия. Един ден, докато момиченцето е със семейството си на летището, Феликс изчезва. Всички се втурват да търсят зайчето, но от него няма и следа, така че Софи се прибира у дома съкрушена. Тъгата й обаче не трае дълго, защото съвсем скоро пристига истинско писмо от Феликс!

Малкият пътешественик обикаля света и изпраща писма на Софи, в които разказва за впечатленията и приключенията си. Ако се притеснявате, че Софи никога повече няма да види зайчето си, не се безпокойте. Където и да ходи, Феликс винаги се завръща. Доказват го „Писма от експедициите на Феликс”, „Коледни писма от Феликс”, „Писма от Феликс за пътуването с цирка“ и „Нови писма от Феликс”. Зайчето ще плени децата между 5 и 9 години.

Изберете и вие новата си книжна дестинация!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.

Снимка на корицата: Freepik