6 книги за любимите баби

Признаваме си – бабите са ни особено любими! Те са търпеливи, винаги имат някоя интересна история подръка, у тях е уютно и в повечето случаи ни очакват с нещо вкусно. Бабите са мостът към един отминал начин на живот, уж далечен, но всъщност на хвърлей от нас. Те са кроткото уверение, че времето следва своя ход и всичко е така, както трябва да бъде. А понякога бабите се оказват пълни с изненади! Ето какви книги сме ви приготвили, за да ви представим тези помъдрели момичета в различна светлина.

„Бабите. Всяка по своя си начин“ от Беа Табоада, изд. „Сиела“

Както подсказва и името, книгата е посветена на бабите и на специалната любов, която таят в сърцата си. Те са различни – някои са домошарки, други обичат приключенията, но всяка от тях има какво да даде и покаже. Преводът и адаптацията на текста са дело на Мария Донева, затова не се съмнявайте, че „Бабите. Всяка по своя си начин“ носи на децата (4-10 години) топлината на цяла тава пресни курабии.

„Моята Баба“ от Любомир Николов, изд. „СофтПРЕС“

Книгата е част от харесваната поредица на издателството, посветена на семейството. В малко страници и сърдечни рими в нея се обрисува специалната обич между бабите и техните внуци. Защото, когато сме с баба, времето забавя своя ход, а най-простичките неща носят голяма радост. „Моята Баба“ е за децата между 2 и 5 години.

„Внучките на баба“ от Ина Христова, изд. „Буболече“

Книгата представя версията на художничката Ина Христова на българската народна приказка „Брала баба дренки“, известна още и като „Твърдушка, Мекушка и Сладушка“. Главната героиня е смела баба, която отива в гората за къпини. Там я среща не кой да е, а гладният вълк. За да се спаси от острите му зъби, бабата му предлага да я посети вечерта в дома й, за да си избере някоя от внучките й – Твърдушка, Мекушка или Сладушка. Финалът ще се хареса на всички деца между 4 и 9 години!

Надзърнете в книгата от тази шпионка.

„Планетата в буркан“ от Мартин Станев, изд. „Orange Books“

Казахме ли вече, че бабите крият неподозирани изненани? Това ще потвърдят двете деца, отишли на гости на своята уж обикновена баба. Внезапно тя изчезва, а в къщата се появяват диви животни. Така децата научават, че баба им има невероятна тайна и в избата крие нещо повече от буркани със зимнина. Тази чудна книга за семейството, планетата и нашето място в света е за читатели на 7-10 години.

„Градска география“ от Зорница Христова и Десислава Димитрова, изд. „Точица“

Тони, Мартин и Мая определено могат да се похвалят с щура баба. Тя е фотограф към „Нешънъл джиографик“ и има какво да покаже на внуците си. Случва се така, че любимата баба чупи крака си. А това означава, че вече не може да замине и да снима по света. Тя хваща децата за помощници в градината, а пред фотоапарата й започват да позират нищо неподозиращите градски цветя и билки, които растат навсякъде около нас.

Децата се научават да разпознават растенията и птиците, разбират как да се грижат за тях. В края на книгата пък е тетрадката на Мая, от която читателите между 7 и 11 години ще почерпят чудесни идеи! Ето някои от тях.

„Бабата бандит“ от Дейвид Уолямс, изд. “Дуо Дизайн“

Бен има най-скучната баба на света! Тя е стара, сбръчкана, носи изкуствено чене, къщата й винаги мирише на зеле и отгоре на всичко подпръцква. Бен започва да забелязва странни неща из привидно нормалния дом на баба му. Накрая разбира се, че тя далеч не е толкова скучна, колкото смята той. Нещо повече, баба му е световноизвестен крадец на бижута, а сега се нуждае от неговата помощ, за да открадне кралските скъпоценности! То се знае, бабите и внуците са заедно в добро и зло! А какви премеждия преживяват Бен и баба му, ще разберат читателите между 9 и 13 години.

Тръгнете по следите на бабата бандит с нашия отзив.

Каквито и да са нашите баби, ние ги обичаме така, както и те обичат нас – с всичките ни слабости и остри ръбове.

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.