6 книги за библиотеки и библиотекари

Посещението в близката библиотека винаги носи специално усещане. Тихата, вдъхновяваща атмосфера на библиотеката е много по-различна от тази в голямата книжарница. На рафтовете могат да бъдат намерени не само съвременни автори, но и истински стари съкровища, неочаквани находки или бъдещи фаворити. Освен това, библиотекарите са винаги там, за да разкажат повече за книгите, да предложат заглавие, да дадат насока или просто да си побъбрят с нас. Смятаме, че библиотеките и най-вече хората, работещи в тях, заслужават своето признание. Предлагаме да отдадем дължимото на труда им с:

„Кучето детектив“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет“ 45

Поставяме това заглавие на първо място, защото самата Джулия Доналдсън е защитник на библиотеките и популяризира дейността и ролята им в обществото.

Кучето Нел е гальовен, весел и верен другар. Нел има детективски талант и умее да разплита всякакви загадки. Всеки понеделник тя и стопанинът й Питър отиват в читателския кът, където се срещат с други деца и четат приказки. Един понеделник обаче установяват, че книгите липсват! Историята има неочакван край, който ще зарадва децата между 3 и 8 години.

„Горската библиотека. Великден в гората“ от Ангелина Жекова, изд. „Фют“

Книгата е част от поредицата „Във вълшебната гора“.

С общи усилия животните в гората създават дом за книгите. В него совата помага на всеки да намери и научи желаното. Приказката е написана в рими и увлича любителите на книгите между 3 и 7 години.

„Момичето, което искаше да спаси книгите“ от Клаус Хагерюп, изд. „Сиела“

Малкатата Ана обича книгите и почти всеки ден се отбива до библиотеката, където неизменно я посреща услуливата г-жа Монсен. Един ден библиотекарката споделя на момичето за книгите, които трябва да бъдат унищожени, защото никой повече не иска да ги чете. Ана се замисля за всички герои, обречени да изчезнат, и всички истории, които няма да бъдат разказани. И решава да направи всичко по силите си, за да спаси книгите. Да тръгнат по стъпките й ще могат децата между 7 и 12 години.

„Бягство от библиотеката на господин Лимончело“ от Крис Грабенстайн, изд. „Сиела“

Книга, написана в духа на така популярните „стаи за бягство“. Луиджи Лимончело, най-известният създател на игри в целия свят, е ангажиран в проектирането на новата библиотека в града. И ето че моментът на откриването й настъпва. На него обаче са допуснати само няколко специално избрани и поканени деца. Когато вратите се затварят зад тях, те разбират, че стават участници в игра, която могат да спечелят само по един начин – ако разрешат всички литературни загадки, потърсят отговори в книгите и проявят съобразителност. А за читателите между 11 и 16 години има и друга изненада, скрита между страниците…

 

„Забранете тази книга“ от Алън Грац, изд. „СофтПРЕС“

Ейми Ан Олингер е тихо момиче, прекарващо свободното си време в библиотеката на основно училище „Шелбърн“. Един ден няколко книги, сред тях и любимата й, изчезват от библиотеката. Оказва се, че майка на едно от децата в училище намира заглавията за неподходящи и дори причиняващи вреда! Ейми Ан решава да защити книгата, която обича, както и останалите „забранени“  четива. Така момичето създава БШЗК – Библиотека „Шкафчето на забранените книги“. Съвсем скоро съучениците на Ейми Ан започват заемат и четат книгите, защото забраненият плод наистина е най-сладък. Историята на Ейми Ан е вдъхновение за читателите между 10 и 14 години.

„Загадъчната библиотекарка“ от Доминик Демерс, изд. „Прозорец“

Шарамантната госпожица Шарлот пристига в Сан Анатол и поема грижата за забравената местна библиотека. Тя променя изцяло облика на библиотеката и дори извежда книгите навън – само и само да достигнат до повече читатели. В крайна сметка, всичките й усилия се увенчават с успех. И децата, които дотогава се интересуват само от бели и любовни истории, започват да посещават уютната библиотека. Забавната история е подходяща за читатели между 7 и 10 години.

Убедени сме, че след тази статия мигом ще пожелаете да посетите градската библиотека. Допълнете списъка си с 5 книги, разказващи за книги, и се запознайте с няколко всеотдайни библиотекари, които имаме честта да познаваме.

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.