6 книги, с които да се отпуснем във водата

За някои от нас лятната почивка вече е факт, за други – чакана с трепет ваканция. По правило децата обичат водата и нямат нужда от подканяне, за да влязат в морето или басейна. Някои малчугани обаче се страхуват не на шега и нито поясите, нито окуражителните думи ги успокояват. Това не е никак рядко срещан страх, затова има и книги, които вдъхват увереност и целят да обуздаят притесненията на децата. Ето част от тях.

„Зайчето Макс се учи да плува“ от изд. „Фют“ 

Твърдата картонена книга е предназначена специално за най-малките бъдещи плувци между 2 и 4 години. Зайчето Макс иска да се научи да плува и за тази задача разчита на помощта на своите приятели. Патенцето му показва как се плува правилно, но и жабката му споделя своя начин. Кучето пък разчита на друга техника, а водният паяк се чуди на всички. Накрая Макс намира свой начин да влезе във водата и да й се наслади. За да разберат какъв е той, децата трябва да сглобят малък пъзел от 4 части, защото плуването е също и забавление!

Още няколко вечно актуални предложения за книжки с пъзели.

„Ани се учи да плува“ от Лиане Шнайдер, изд. „Дионис“ 

Изданието е част от поредицата „Мишка с книжка“. Книгите от нея са подобни на тези за Франклин, фокусират се върху определени проблемни ситуации от детското ежедневие. В „Ани се учи да плува“ Ани иска да спечели награда за плуване…но за целта трябва да влезе в басейна, да усвои плуването и гмуркането. Децата между 3 – 6 години ще разберат как момиченцето успява да се справи с тази нелека задача.

Вижте още: „Ани има братче“ и „Ани отива на лекар“.

„Плис, пляс, Пльок!“ от Роб Скотън, изд. „Давид“

Пльок е котарак и като такъв не просто не харесва, а направо ненавижда водата. Това е беда, защото в училище му предстои първият урок по плуване. Ами сега? Той трябва да преодолее страха си и да влезе в басейна. В крайна сметка се оказва, че водата може да е истински забавна! Това ще открият и малчуганите между 3 и 6 години.

„Били и миничудовищата. Чудовища на помощ“ от Занна Дейвидсън, изд. „Клевър Бук“

Били е от децата, които идеята за басейн не радва особено. От самата мисъл за мократа, студена и незнайно колко дълбока вода го побиват тръпки. Единственото нещо, способно да влоши урока по плуване, е едно миничудовище. А какво да кажем за няколко! Дали чудовищата ще направят положението неспасяемо…или напротив, ще помогнат на Бии да преодолее себе си? Това ще разберат децата от 5 до 8 години.

Гмурнете се в приключенията на Били с останалите книги от поредицата.

„Пук!“ от Валери Петров, изд. „Колибри“

Ако ли си имате по-голям читател, който все още се притеснява от морето или басейна, то сега е удачен момент да прочетете (отново) заедно приказката „Пук!“ от Валери Петров. От текста няма да научите техники на плуване, но в нея момиче на име Лили се гмурва без колебание в морските дълбини. В този така различен свят Лили опознава морските чудеса, изправя се лице в лице със страховете си и открива приятелството. „Пук!“ ще се хареса на децата между 7 и 10 години и е част от препоръчителната литература след 2. клас.

Надзърнете и в другите книги на „Колибри“ по Валери Петров: „Копче за сън“„Меко казано“ и „В лунната стая“.

„Известна още като Шийла Велика“ от Джуди Блум, изд. „Кръг“

Лятото идва с безбройни поводи за радост! Но Шийла Тъбман е изтеглила късата клечка. Когато се озовава със семейството си в провинцията, тя разбира, че най-вярната й компания през ваканцията ще бъдат страховете й. Ще й се наложи да смъкне короната на суперзвезда и да се изправи пред себе си…но как ще завърши всичко това? Попитайте читателите на 9+ години.

Желаем ви превесели и мокри летни приключения! Не забравяйте слънцезащитния крем и доброто настроение.