6+ книги и поредици за Древна Гърция

Древногръцките митове и легенди пленяват въображението ни от векове и са постоянен източник на вдъхновение. От тях са почерпени идеи за пиеси, романи, филми, опери и какво ли още не. Не е чудно, че са включени и в учебната програма по литература в V клас. Ако не ви се чака дотогава, за да запознаете детето си с древногръцката митология или искате да надградите интересите му, то следващите предложения са точно за вас!

     

„Малка библиотека на гръцките митове“, поредица от Соня Елизабета Корваля, изд. “Пътечки“

Тя включва 4 заглавия: „Приключенията на Одисей“, „Тезей и минотавърът“, „Зевс: похитетелят на Олимп“ и „Подвизите на Херкулес“. Митовете са разказани семпло, но с голяма доза хумор. Тук липсват цялата сложност на митологията, както и личните драми на героите и боговете. Това прави четенето на четирите книги подходящ начин за запознаване на по-малките читатели (4-7 години) с митовете.

Отзив за поредицата можете да откриете тук.

     

„Безнадеждни герои“, поредица от Стела Тараксън, изд. „Робертино“

Още две изключително забавни заглавия: „Ужасният капан на Хера“ и „Херкулес пристига!“. Този път историите са представени във формата на романи, предназначени за самостоятелно четене. Димамичното действие, закачките, едрият шрифт и изобилието на черно-бели илюстрации ги прави добър избор за неохотни читатели или за такива, които имат нужда да натрупат увереност в читателските си умения (7-10 години).

„Старогръцки митове и легенди за деца“, разказани от Хедър Дакота, изд. „Хермес“

В книгата са побрани различни истории – от тези за сътворението през подвизите на най-известните герои до Троянската война. Текстовете са съкратени, а за всеки герой или бог има изведена основна информация. Илюстрациите се простират по страниците и помагат на децата (7-11 години) да си представят по-живо отминалите времена.

Старогръцки легенди и митове“, изд. „Фют“

Книгата е сборник с най-известните митове от Древна Гърция, например тези за Прометей, Пандора, Персей, Дедал и Икар и др. Представени са в съкратен вариант и са съпътствани от многобройни илюстрации, богато допълващи текстовете. Изданието е подходящо за деца между 7 и 10 години.

Древногръцки легенди и митове“ от Николай Кун, различни издателства

Безспорно най-известните текстове на митовете и легендите са тези на Николай Кун. Именно тях ние, родителите, масово разпознаваме и помним от училищната си подготовка. Самият Кун е познавач на гръцката история и митология, а „Древногръцките легенди и митове“ са най-значимият му труд. В книгата историите са представени в пълнота и дълбочина, което ги прави подходящи за по-зряла аудитория – за читателите на 11+ години.

„Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов, изд. „Колибри“

Иван Б. Генов е преподавател по старогръцки + латински език и по антична култура, затова можете да бъдете сигурни, че книгата му ще ви преведе по най-сигурния и живописен път през мита за Орфей и Евридика. Прекрасната, но и тъжна история е допълнена от великолепните илюстрации на Ясен Гюзелев, превръщащи я в истинско бижу. Подходяща е за цените на митологията над 10 години.

Вижте още: Защо митовете, легендите и народните приказки устояват във времето? и 6 детско-юношески романа, вдъхновени от скандинавската митология.