6 детско-юношески романа, в които действието се развива в паралелни светове

Литературата е необятна вселена, в която може да се случи какво ли не. Понякога въображението ни връща в миналото или запраща към непознатото бъдеще. Друг път просто ни разхожда из красиви и спокойни места. Накъдето и да искате да попътувате, тук ще намерите 6 невероятни предложения за книги, чието действие се развива в непознати светове.

„Алиса в страната на чудесата“, Луис Карол

Една от най-известните и четени детски книги, вдъхновила множество филми, песни, пиеси и какво ли още не! Докато слуша прочита на безинтересната книга на сестра си, Алиса забелязва заек, който вади часовник от джоба на жилетката си, поглежда го и се шмугва в една дупка. Тя решава да го последва и така попада в Страната на чудесата!

„Питър Пан“, Джеймс Бари

Всички знаем историята на Питър Пан, вечното дете, което презира възрастните и не иска да пораства! Чаровният Питър успява да убеди Уенди, Джон и Майкъл да полетят и да го последват в Небивалата земя. Там децата могат да си останат такива завинаги, а и да срещнат пирати, феи, русалки и какви ли не чудатости. Но и тук опасностите дебнат отвсякъде!

„Приказка без край“, Михаел Енде

Макар едноименният филм да е безспорна класика, книгата на Михаел Енде е с далеч по-интересен и заплетен сюжет! В нея се срещаме с Бастиян Букс – непопулярно и пълничко момче, обект на подигравките на своите съученици. Докато бяга от децата, които го тормозят, той попада в книжарницата на намръщен господин. Оттам Бастиян открадва една книга, която го примамва и омагьосва – „Приказка без край“. Чрез нея той се оказва във Фантазия, страната на човешкото въображение, и разбира, че всеки е важен. Дори и невзрачно момче като него.

„Хари Потър“, Джоан Роулинг

Едва ли има дете, което да не знае кои са Хари Потър, Рон и Хърмаяни, и което да не е размахвало молив, викайки „експелиармус“. В книгите светът на магьосниците и светът на хората са умело преплетени. Докато лятото Хари прекарва в обикновената къща на чичо си и леля си и търпи ежедневни наказания и обиди, то през другото време негов дом е училището на магьосничества и вълшебства Хогуортс, където се случват най-невероятни приключения и дебнат хиляди опасности.

„Хрониките на Нарния“, Клайв Луис

„Хрониките“ са също популярна класическа поредица за деца. Един малко известен факт е, че К. С. Луис и Дж. Р. Р. Толкин пишат най-емблематичните си произведения („Хрониките“ и „Властелинът на пръстените“) по едно и също време, обсъждайки героите и напредъка си.

Книгите ни запознават с Едмънд, Питър, Сюзън и Луси. За да ги предпази от бомбардировките в Лондон, майка им ги изпраща в провинцията, където заживяват в голямата къща на един професор. Борейки се със самотата и страховете си, те случайно откриват , че старинен гардероб в къщата е портал към магическия свят на Нарния.

„Чудатите деца на мис Перигрин“, Рансъм Ригс

Поредица от шест книги, проследяващи приключенията на Джейкъб Портман, който открива, че е част от група деца с извънредни дарби, населяващи различни времеви примки. „Чудатите деца“ първоначално е замислена като картинна книга, съдържаща фотографии от частни колекции. Впоследствие Рансъм Ригс написва история, вдъхновена от образите, а снимките остават като допълнение.

Търсите още идеи за портално фентъзи? Погледнете тук!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването на детското четене в България.