55 начина да сме очарователни

Отскоро на пазара е поредицата „55 начина да сме…“, в която са събрани най-разнообразни съвети как да сме очарователни, възпитани, готини, абе – да се вписваме възможно най-добре във всякакви обществени норми, за да ни вървят нещата от добре по-добре.

Най-странното от всичко, поне за мен е, че от издателство „Софт Прес“ са насочили поредицата към детската аудитория. Странно е, защото напоследък се сблъсквам с възрастни индивиди, които определено биха спечелили доста, ако попрочетат нещичко от малките шарени книжки.

Аз лично започнах с „55 начина да сме очарователни“ и установих, че изведените напътствия са доста полезни. Макар всички да харесват любознателни, внимателни и възпитани хора, рядко си обясняваме кое точно ни допада в събеседниците ни и ги превръща в желана компания. С по две-три изречения е обяснено защо примерно трябва да разказваме, да се грижим за облеклото си или да имаме приветливо изражение, как това ни помага в общуването с останалите и ни прави още по-очарователни.

Всяко от кратките обяснения е подкрепено с диалог в картинки между фигурките на свежи младежи, по-малки деца и дори възрастни, илюстриращи още по-ясно посланията на наръчника. Освен тях, явно за да са напълно сигурни, че сме разбрали за какво става на въпрос, авторите на книжката са извели допълнително въпрос и отговор, свързани с дадения съвет. Тройното подсигуряване определено гарантира, че по един или друг начин деца, тийнейджъри и възрастни ще проумеят всеки от 55 начина, с които да подобрят отношенията си с другите.

Препоръчвам книжките от поредицата на всички – и на онези, които всичко си знаят; и на другите, които се чувстват леко неуверени в себе си. Защото първите седем години са важни, а повторението на добре познатите правила не вреди на никого. Веселото оформление на книжките пък ги превръща в радост за очите, така че… бъдете очарователни, вярвайте в себе си и не спирайте да четете (това последното е пожелание от екипа на „Детски книги“ Tongue Out)!

Автор: Вал Стоева

[club]