500 въпроса и отговора

Студеното зимно време и проточилата се ваканция носят радост на децата, но са изпитание за родителите. След като са уредили въпроса с гледането на малчуганите, възрастните са изправени пред задачата да осмислят свободното им време.

Енциклопедията „500 въпроса и отговора“ (изд. Хермес) е добър вариант да ангажирате вниманието на деца над 7 години. Гамата от области на човешкото познание, които покрива е много широка. В книгата любопитковците ще намерят кратка информация по теми от възникаването на Вселената, праисторическия свят, древните цивилизации, човешкото тяло, съвременните техологии, държавното управление та чак до опазването на околната среда. Информацията е представена с няколко изречения в обособени малки карета като отговор на детски въпрос (който е в ролята на заглавие на карето).

Енциклопедията съдържа много богат снимков материал, който допълва текста и успешно ангажира детското внимание. Като недостатък отчитам липсата на надписи към снимките. Това често затрудняваше малките читатели у дома да разберат какво има на снимката и кой въпрос пояснява тя. Честно казано и аз невинаги успявах да им помогна.

Можете да приемете „500 въпроса и отговора“ като добра отправна точка за натрупване от децата на основни познания по различни теми и ориентиране кои теми ги вълнуват. Веднъж установили това, с ваша помощ ще могат да се задълбочат в тях.

Вижте ревютата ни и за други енциклопедии: „Искам да знам. Човешкото тяло“, „Искам да знам. Планетата Земя“стикерни енциклопедии, „Изобретенията в 30 секунди““Larousse на първите открития на български и на английски”,  “Изобретенията”, зелени енциклопедии, “Рекордите на животните”, “Защо? Какво? Как? Домашните животни”„Всичко за динозаврите”, „Всичко за митологията”, „Разгледай отвътре! Изобретенията”, Илюстрована енциклопедия „Земята, Моят първи Larousse на въпросите, Животни-рекордьори, „Влаковете”, както и чудесните „Ваканция в средните векове” и „Вкусна география”, които не са енциклопедии, но пък си заслужават.

Автор: Лора Филипова