50 начина да отбележим световния Ден на Роалд Дал

Предполагаме, че сте чували за Роалд Дал, написал „Чарли и шоколадовата фабрика„, „Матилда“, „Джеймс и гигантската праскова„, „Фантастичният г-н Фокс“ и какво ли още не.

13 септември, рожденият ден на писателя, се чества в цял свят като Ден на Роалд Дал. За да се включим и ние в празненствата, посветени на разказвач №1, сме ви подготвили няколко щури предложения за парти – „50 начина да отбележим световния Ден на Роалд Дал“.

Струват ви се много, за да бъдат изпълнени в един ден? Не се притеснявайте – специалният ден може да бъде не само 13 септември, а всеки ден, стига да е свързан с щурите герои на мистър Дал.

1. Пусни статус в Twitter с любимата си дума за деня на Роалд Дал, ползвайки хаштаг #dahlday.

2. Ако имаш профил във Фейсбук, сложи на статуса си любим цитат от книгите на Роалд Дал.

3. Сложи във Фейсбук като профилна снимка картинка на негов герой или корицата на любимата ти негова книга.

4. Уили Уонка казва, че „Малко лудост от време на време е удоволствие и за най-мъдрия човек”. Научи нещо ново, за да впечатлиш приятелите си!

5. Направи си вкусно прасковено смути. Рецептата? Ще я откриш тук.

6. Г.Д.В. обожава вкуснолепната мъхната напитка – защо не си направиш и ти една, следвайки стъпките в книгата Completely Revolting Recipes.

7. Свали безплатното приложение, посветено на Роалд Дал, от www.itunes.co.uk

8. Облечи нещо в любимия цвят на Роалд – жълто!

9. Сложи една или повече от дрехите си наопаки!

10. Използвай Роалдовите игри на думи в изречение, или си измисли твои, като при това се опиташ да звучиш правдоподобно!

11. Размени с приятели книги на Роалд Дал!

12. Икапоан ировог!

13. Кажи някоя глупава шегичка – Роалд Дал е обожавал да си разменя такива с децата си!

14. Погоди неочакван шегаджийски номер на някого (но не бъди гадняри и не се оставяй да те хванат).

15. Почерпи някого – Роалд Дал силно вярвал в силата на подаръците, били те под формата на шоколад или прекрасна изненада!

16. Напиши свое собствено „отвратително стихче“ (в духа на Роалдовите „Revolting Rhymes“).

17. Измисли си собствен умпа-лумпа танц и покани приятелите си да се включат в него.

18. Много от книгите на Роалд Дал имат филмови версии, така че защо не си направиш тематична вечер с приятели? Изберете измежду „Фантастичният г-н Фокс“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Джеймс и гигантската праскова“, „Г.Д.В.“ и „Вещиците“.

19. Посети страхотния Музей на Роалд Дал в Грейт Мисендън, Англия. Ако нямаш тази възможност, то поне разгледай официалния сайт www.roalddahlmuseum.com

20. Роалд Дал си е водил тефтерче, в което записвал най-добрите си идеи – смятал, че те са като сънищата и бързо се забравят. Защо не започнеш и ти да си водиш подобни записки?

21. Престори се, че си Върховната вещица и направи ужасно заклинание!

22. Регистрирай се и виж онлайн илюстратора Куентин Блейк, Майкъл Роузън и пухкаво-уханно-шоколадовите уроци на Хелън Скелтън. Повече за срещата ще научиш тук: www.puffinvirtuallylive.co.uk!

23. Бъди като Г.Д.В.! Мечтай мащабно и организирай най-голямото парти за годината!

24. Прочети книга на Роалд Дал, която досега не си разгръщал, а ако си изчел цялото му творчество, започни отново любимата си книжка! Имаш избор между „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Чарли и големият стъклен асансьор“, „Фантастичният г-н Фокс“, „Вещиците“, „Семейство Тъпашки“, „Жирафът, пеликанът и аз“, „Вълшебният пръст“, „Джеймс и гигантската праскова“, „Костенурке, костенурке“, „Г.Д.В.“, „Дани – шампион на света“ и „Огромният крокодил“!

25. Измисли си 10 собствени невероятни думи и ги сподели с приятели!

26. Колко от насекомите от „Джеймс и гигантската праскова“ можеш да откриеш в градината си или в парка?

27. Направи разпродажба, със средствата от която да помогнеш на училището си – можеш да сложиш за продан книги, които вече си прочел, домашно приготвени сладкиши и бонбони.

28. Застани на главата си и стой така колкото можеш по-дълго.

29. Направи си капан за сънища също като Г.Д.В. и го украси с пера, станиол, копчета – всичко, което според теб може да предизвика удивителни сънища.

30. Смеси сладолед, шоколад, дъвчащи бонбонки и всякакви други вкусни продукти, за да направиш свое собствено Пухкаво-уханно млечно вълшебство.

31. Подари на някого любима книга, увита във вестник и вързана с връв, също както е правел самият Роалд Дал.

32. Прочети някоя от любимите детски книги на Роалд Дал – например „Тайната градина“ или „Лястовици и амазонки“, а защо не и някоя от тези на Матилда – „Големите надежди“, „Фермата на животните“, „Джейн Еър“.

33. В „Джеймс и гигантската праскова“ Джеймс си намира страхотни нови приятели. Напиши писмо на някого, за да му кажеш колко добър приятел е!

34. Ако имаш възможност, купи си от специалните пощенски марки, посветени на творчеството на Роалд Дал.

35. Пробвай нашата викторина, посветена на Роалд Дал.

36. Научи повече за Роалд, Куентин Блейк и специалната колиба, в която са написани шантавите произведения на британския автор.

37. Направи си кът за съкровища в твоята стая – специално място, където да подреждаш своите странни и прекрасни съкровища! Съкровищницата на Роалд Дал включвала метална бедрена кост и сребърна топчица, направена от опаковки на бонбони.

38. Слушай любимия си Роалдов разказ в колата, по пътя за училище или към магазина за сладко.

39. Роалд Дал бил запален по фотографията. Направи си снимка с приятели, като предварително се маскирате като някой от героите на Роалд Дал!

40. Брой брадатите! Господи, колко гадняри има в днешно време!

41. Направи си чифт уши като на Г.Д.В. и ги поклащай, ако можеш ;).

42. Роалд Дал си е водел месечен дневник, в който описвал промените във времето и в природата. Започни своя дневник от днес. Какво се случва навън?

43. Разкажи на приятелите си за твоята най-щура мечта, породена от книгите на Роалд Дал.

44. Организирай гигантска викторина, посветена на Роалд Дал – можеш да свалиш празнични материали от сайта www.roalddahl.com.

45. Ако се участвал в „Читателска щафета с героите на Роалд Дал“, сложи си ЧитаТелскоЩафетНическата значка и я покажи на всички!

46. Отиди в зоологическата градина и виж жирафа, пеликана, гигантския крокодил и шишкавата птичка.

47. Можеш ли да измислиш ново лакомство, достойно за производство в Шоколадовата фабрика?

48. Измисли си собствено чудесно лекарство. Как се казва и какво лекува?

49. Изяж една свистяща близалка, само не вдигай много шум.

50. Присъедини се към забавата на www.roalddahl.com!