5 начина да победим скуката

Скуката е навестявала всеки от нас. Това важи с особена сила за съвременните деца, свикнали да бъдат заобиколени от ярки, цветни, издаващи звуци стимули. Героите в детските книги не правят изключение. Те също могат са щастливи, тъжни, ядосани или отегчени, но понякога така започват удивителни приключения. Предлагаме ви няколко заглавия, които поставят темата за скуката и показват как можем да се справим с нея!

„Скучно ли ти е, Мини Мони?“ от Росио Бонийя, изд. „Мармот“

Мини Мони е енергично момиченце, което си има множество любими занимания. Всеки ден е запълнен с нещо интересно – от тренировки по хокей до посещение в библиотеката. Всеки ден, освен неделя. И тъй като отново е настъпил последният ден от седмицата, Мини Мони скучае и се чуди с какво да се захване. Тя решава да попита мишлето, което живее зад червената врата на стената. Мини Мони влиза в дупката на мишлето, среща се с него, със зайчето, с паяка, змията, а после с пингвина, кита… Но почакайте, дали всичко това е истина, или Мини Мони е намерила решение за скуката? Приканете децата (4-6 години) да надзърнат и разберат сами.

„Когато дъжд вали“ от Феридун Орал, изд. „Емас“

Дъждът се лее като из ведро, а малкият Джем гледа навън с носле, залепено на стъклото. В този ден той взема решение да не скучае. Вдъхновен от своите любими играчки, той посещава пчелите, жужащи в цветята на майка му. После помага на зайците да донесат плодова торта. След горската визита тръгва на приключение към Африка, плува с пингвини, изкачва непристъпни върхове…и неусетно показва на децата между 4 и 6 години, че скуката е пръв приятел на въображението. Защото превръща всичко в игра.

Пофантазирайте с малкия Джем с отзива на Вал Стоева.

„Малкият НЕднорог и СкукаСъската“ от Марк-Уве Клинг, изд. „Софтпрес“

Ако вече сте се срещнали с малкия НЕднорог, то едва ли сте забравили неговия инатлив, начумерен, макар и облечен в сладка външност, характер. Той отново е с приятелите си ДаБеДаБернара, Нейно Царско НАПРОТИВство и енКАКВОта и както обикновено спори с тях. Докато не му идва до гуша и не решава демонстративно да тръгне сам нанякъде. Така среща СкукаСъската – отегчена до смърт змия, за която всичко е или твърде бавно, или твърде бързо, или твърде сложно, или твърде лесно. НЕднорогът впряга цялата си изобретателност, за да я разведри, но напразно. Книгата е чудесно и неангажиращо забавление за читатели между 5 и 9 години.

Вижте какво са забъркали НЕднорогът и щурите му приятели.

           

„Не на скуката!“ от изд. „Клевър Бук“

Поредицата включва (засега) заглавията „Режи, сгъвай и лепи“ и „Рисувай и оцветявай“. Двете книги са изцяло творчески и помагат на децата да намерят занимание в моментите, когато не знаят какво да правят. На страниците са поместени активности, свързани с рисуване, рязане и лепене, сгъване и сглобяване и най-различни творчески проекти. Книгите са подходящи за деца между 4 и 8 години.

   

Карти „Не на скуката!“ от изд. „Клевър Бук“

Освен книги, издателството предлага и любопитни занимания с карти. Можете да се забавлявате с цели три комплекта – „Игри с лист и химикалка“, „По време на път“ и „Лабиринти“. Всеки от тях съдържа огромно разнообразие от игри и главоблъсканици за един или повече скучаещи. Комплектите „По време на път“ и „Лабиринти“ са подходящи за по-малки деца (5-6 години). Препоръчителната възраст за „Игри с лист и химикалка“ е 8+ години, тъй като картите в комплекта изискват умения за четене, писане и абстрактно мислене.

Приятни занимания и не забравяйте, че именно скуката отведе Алиса до Страната на чудесата.