5 книги за сияйното слънце

На 20 юни отбелязваме Лятното слънцестоене. На слънцето са посветени храмове, песни, дизайнерски облекла, празници и какво ли още не. Едва ли има по-важен символ в историята на човечеството, около който да се върти съществуването на всичко живо. Затова не е никак чудно, че слънцето присъства в детските книги, а в някои от тях то е важна брънка от сюжета.

Тематично ви предлагаме няколко слънчеви истории за още по-светло настроение! Ще ви направи впечатление, че във всички слънцето е откраднато или скрито. Но нима има нещо по-страшно от това за живота на планетата?

„Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло“, Мая Дългъчева

Талантливото перо на Мая Дългъчева ни поднася приказката за горделивото петле, което всяка сутрин извиква слънцето на небосклона. Един ден пада градушка, петлето изкълвава няколко ледени зрънца и гласът му пресипва. Животните на двора са разтревожени и опечалени – та кой сега ще накара слънцето да се покаже?

Приказката може да намерите в библиотеките като самостоятелно издание или в книжарниците в сборника „Разкажи ми в рими“.

„Къде си, слънце?“, Юлия Спиридонова

След дългата и студена зима най-сетне идва пролетта. Почвата се стопля, цветята се показват и всичко се събужда за живот. Жабчето и таласъмът обаче по невнимание събуждат халата!

Тя е толкова гладна, че поглъща първото, което вижда – слънцето. Студът и мракът започват да пъплят по Земята, а жабчето се отправя на най-важната мисия, за да освободи слънцето.

„Няма дракон в тази приказка“, Лу Картър и Дебора Олрайт

Макар очевидно това да е история за дракон, в нея се намесва и слънцето. На Драконът му омръзва да бъде злодей в приказките, да се бие с рицари и да отвлича принцеси. Затова един ден напуска познатите му приказки и решава да потърси други, в които да е герой. Само че…никой не го иска.

Неговият шанс да победи злото и да се прочуе с подвизите си идва, когато Великанът кихва толкова силно, че успява да изгаси слънцето! Та кой друг може да се справи с такава беда, освен един могъщ дракон?

„Краденото слънце“, Корней Чуковски

Една позабравена детска книга от миналото, която може да се намери в библиотеките. Един ден редът в горския живот е нарушен от крокодила, който разтваря огромната си паст и поглъща слънцето. Животните са обзети от притеснение и тъга – един от тях трябва да се пребори с крокодила и да освободи обичното им слънце!

„На сцената. Защо угасна слънцето?“, Ангелина Жекова

Книгата „Защо угасна слънцето?“ е от поредицата „На сцената“, която предлага сценарии за различни училищни тържества. В настоящото заглавие дяволчето Фют подочува, че има първокласници, които не искат четат. За да си направи шега с тях, то открадва Буквара. Тогава обаче угасва и слънцето, защото „без наука тъмнина е“. Притеснените ученици тръгват да търсят помощ, за да върнат светлината (и знанието) на Земята.

Сценарият, представен в книгата, е създаден така, че да се включат всички деца в класа. Подсказва и как да бъде поставена пиесата, как да бъдат намерени и изработени нужните декори.

Приятно четене! Радвайте се на слънцето и не забравяйте, че на компанията му най-подхождат усмивка, сладолед, слънчеви очила и шапка!

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.