5 книги за цветните градини

Красотата на градината е плод на търпение, труд, знания и непрестанна грижа. Малко известен факт е, че в миналото на хората не им е хрумвало да отглеждат растения заради тяхната хубост или аромат, нито да влагат усилия в нещо, което няма да нахрани семейството на вечеря. Затова пък няколко века по-късно владетелите са превръщали градините около замъците си в райски кътчета, а в днешно време се опитваме да създаваме малки градинки навсякъде около нас. Затова събрахме няколко заглавия за цветно вдъхновение!

 „Голяма книга за цветята“ от Ювал Зомер, изд. „Ракета“

Невероятно красива книга, илюстрирана с детайли и любов от автора си. Книгата е изпълнена и с много информация за различни цветя, за това как пленяват въображението на ботаници и природолюбители. Нищо чудно малките читатели да се превърнат също в такива, докато четат и разглеждат страниците!

„Първа книга за малки градинари“ от Емили Боун и Абигейл Уитли, изд. „Фют“

Книгата е доста практично ориентирана и представлява кратък и достъпен наръчник за отглеждане на растения (дори и да не разполагате с градина). На децата със сигурност ще им хареса неимоверно много да отгледат свои слънчоглед, ягоди, цветя и какво ли още не.

Както казахме и по-горе, градините не означават само всеотдайна работа, но и наслада за окото и ума. След като са налице знанията и уменията, отправяме поглед към заглавия, които радват с историята си.

„Малкият градинар“ от Емили Хюз, изд. „Рибка“

Това е една красива приказка с удивителни илюстрации за момченце, мъничко като цвете, живеещо в също тъй малка сламена къща. Повече от всичко на света то обичало градината си и се грижело неуморно за нея. Но работата била много, а момченцето – тъй уморено. И въпреки усилията му, градината вехнела. Без да разбере, малкият градинар получил неочаквана помощ…

„Тайната градина“ от Франсис Бърнет

Вечната класика ни среща с  Мери Ленъкс, разглезено и вечно недоволно дете. След като загубва родителите си, Мери е изпратена да живее в огромното имение на чичо си. Там тя се запознава с болнавия си и също толкова капризен братовчед Колин. Всичко се променя, когато една червеношийка отвежда двете деца до отдавна забравената врата към Тайната градина. С помощта на селското момче Дикън братовчедите се научават да се радват на всеки свой ден, на слънцето и на живота.

Книгата може да намерите с логото на издателства ПАН, Хермес, Труд и др.

„Среднощната градина на Том“ от Филипа Пиърс, изд. „Пан“

Още една английска класика. Лятната ваканция на Том не започва никак обещаващо. След като малкият му брат заболява от дребна шарка, родителите му го изпращат при роднини в провинцията. Лелята и чичото на Том са добри с него, но му налагат множество забрани и правила. Момчето не устоява на изкушението и след като през нощта часовникът удря тринадесет пъти, то излиза скришом навън. И тогава, на долния етаж на къщата, Том намира прелестна градина, която явно всички пазят в тайна. На следващия ден момчето се връща на същото място…само за да види, че там няма никаква градина.

Книгата не може да бъде намерена в книжарниците, но затова пък вероятно ви очаква в близката библиотека!

Желаем ви разноцветни моменти!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.