5 книги, в които се разказва за…книги

В книгите можем да прочетем истории разни и разнообразни – весели, тъжни, страшни, смайващи, поучителни. Можем да се пренесем в миналото или в бъдещето, или на съвсем фантастично място. Можем да споделим приключенията и преживяванията на деца и възрастни, добряци и злодеи, герои, богове и зверове. Но има и заглавия, в които книгите са централни „персонажи“ и действието се развива около тях.

„Бягство от библиотеката на господин Лимончело“ от Крис Грабенстайн е книга, написана в духа на така популярните „стаи за бягство“ или „ескейп стаи“.

Луиджи Лимончело, най-известният създател на игри в целия свят, е ангажиран в проектирането на новата библиотека в града. Всички очакват библиотеката да е удивителна и неповторима и броят дните до откриването й. И ето че моментът настъпва. На откриването й обаче са допуснати само няколко специално избрани и поканени деца. Когато вратите се затварят зад тях, те разбират, че стават участници в игра, която могат да спечелят само по един начин – ако разрешат всички литературни загадки, потърсят отговори в книгите и проявят съобразителност.

А за самия читател има и друга изненада. За него авторът е вмъкнал между страниците още една загадка…

„Приказка без край“ от Михаел Енде е безспорна класика за деца и възрастни. В  нея се срещаме с Бастиан Букс – непопулярно и пълничко момче, останало да повтаря един клас и обект на подигравките на своите съученици. Докато бяга от децата, които го тормозят, той попада в книжарницата на намръщен господин. Оттам Бастиан открадва една книга, която го примамва и омагьосва – „Приказка без край“. Чрез нея Бастиан се оказва във Фантазия, страната на човешкото въображение. Вълшебната книга не само го отвежда в приказния свят, но и го прави творец на нови земи и същества.

„Забранете тази книга“ от Алън Грац ни запознава с Ейми Ан Олингер, тихо момиче, което обича да прекарва времето си в библиотеката на основно училище „Шелбърн“. Един ден няколко книги, сред които и любимата й, изчезват от библиотеката. Оказва се, че майка на едно от децата в училище намира заглавията за неподходящи и дори причиняващи вреда! Ейми Ан решава да защити книгата, която обича, както и останалите  „забранени“  четива. Така момичето създава БШЗК – Библиотека „Шкафчето на забранените книги“. Съвсем скоро съучениците на Ейми Ан започват заемат и четат книгите, защото забраненият плод наистина е най-сладък.

Някога чудили ли сте се кой създава книгите? Кой ги пише, илюстрира, печата, издава…? В „Книга как се прави“ Ася Колева разказва именно за това как се раждат книжните приключения! Авторката ни превежда през дългия и вълнуващ път на книгата от идеята на писателя до ръцете на автора и ни заговаря с всички интересни хора, от които зависи нейната поява.

„Мастилено сърце“ на Корнелия Функе ни среща с Мо, книговезец, който дава плът и живот на героите от книгите. Това безспорно е невероятна дарба! Но, наред с интересните герои, в книгите има и доста неприятни образи. Една вечер  Мо чете на глас „Мастилено сърце“ на жена си и дъщеричката си Меги. От страниците в нашия свят идват злодеите Каприкорн и Баста, а любимата на Мо изчезва в книгата. Това поставя началото на дълго бягство, криене и упоритите опити на Мо да спаси дъщеря си и жена си.

„Мастилено сърце“ е изключително интересна и грабваща книга, която, за съжаление, едва ли може да се намери вече на пазара. Но пък можете да я вземете от библиотеката и покрай нея да се влюбите в още много заглавия!

 

Вземете книгite с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.