4490 деца гласуваха в Награда „Бисерче вълшебно“ 2016

Гласуването за „Бисерче вълшебно“ – единствената българска награда за най-добра детска книга, чието жури са децата,  приключи в полунощ на 17 април 2016. Книгите, събрали най-много детски гласове, ще станат известни на официална церемония на 22 април (петък). Тогава ще бъдат връчени специално изработените статуетки на победителите в категориите „Откриватели“ (6-8г.), „Мечтатели“ (9-11г.) и „Майстори” (12-15г.), както и в допълнителната категория за мултимедийни и интерактивни детски книги, „Иноватори”.

По традиция броят на гласувалите през тази година е по-голям от този през предходната. Точно 4490 деца са дали своя глас за любима книга, сравнено с 3881 по време на третото издание на наградата през 2015.

„Отдаваме увеличението в броя на гласовете на въведената от миналата година възможност за колективно гласуване чрез учителите и библиотекарите. За 2016 година получените колективни форми са над 200, докато през 2015 година те бяха около 120” – разказва Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация “Детски книги”, която е организатор на наградата.

Както и в миналото издание, и тази година всяко от номинираните заглавия е намерило свой поддръжник и така надпреварата между номинираните книги в трите възрастови категории отново е изключително оспорвана.

„Тази година най-голям е броят на гласувалите деца от Силистра. Именно активността на силистренските деца през 2015 година ни накара да изберем крайдунавския град за място на заключителния детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ 2016”, споделяЛора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Интересни данни за активността, за предпочитанията на децата, за активните училища и библиотеки ще бъдат изнесени съвсем скоро. 

Много игри и забавления пък очакват малките и големи любители на книгите по време на книжния празник на 26 април (вторник) от 13:00 часа на централния площад в Силистра. В края на събитието ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2016, които ще получат големите награди – 2 броя електронни четци и комплекти с книги от фондация „Детски книги“. По време на книжния празник ще бъдат изтеглени и наградите за активните бисерчета – част от посланическата кампания, започнала през декември 2015 г. Наградите включват пет посещения на български детски автори и комплект с книги на стойност 200 лв.

Всички победители ще бъдат обявени на сайта на Награда „Бисерче вълшебно“.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” цели да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Наградата се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са “Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.