Кримки за деца: Съдбата на Делфийския оракул

Къде е пъпът на света? Кои са питиите и защо Делфи е бил един от най-известните и богати градове в Древна Гърция? Вярвал ли е самият Александър Македонски в пророчества? Отговорите на всички тези въпроси, че и на много други щ откриете в „Детективи с машина на времето: Загадката на оракула“ (изд. „ФЮТ“).

Главните герои Ким, Леон, Юлиан и котката Киа пропътуват за части от секундата разстоянието до Древна Гърция и се настаняват в Делфи. Името може и да не ви говори кой знае какво, но за древните хора този град е притежавал изключително значение. В него било разположено светилището на бог Аполон, в което делфийският оракул – пития, предсказвал от сутрин до вечер каква е волята на бог Аполон.

Но стига толкова история, можете да прочетете фактите в края на книгата…  Тримата приятели предприемат това дълго пътешествие заради убеждението на Леон, че не е възможно толкова известен владетел като Александър Македонски да вярва в шарлатански истории като пророчествата. „Кацайки“ на едно дърво близо до Делфи, младите детективи се натъкват на гадателя Медиас, който май няма особен талант за пророк, но за сметка на това познава всички в града. Научили от него как да открият питията и да поговорят с нея, тримата приятели се отправят с бодра крачка към Касталския извор, за да открият, че…питията е отвлечена!

Тримата малки смелчаци и супер-котката се включват в издирването на младата жена, възпрепятствани на всяка крачка от неочаквани интриги. Дали ще успеят да се справят с тайнствените зловещи конници, ще открият ли изчезналите свещени особи, има ли питията Ирини любовник и ще се сбъдне ли проклятието на Аполон, ще оставя на вас да узнете! А, да, разбира се, в книгата е скрит и отговорът на колебанията на Леон относно Александър Македонски и пророчествата!

Поредицата на немския писател Фабиан Ленк е подходяща за читатели с интерес към исторически събития и личности. Поднесена под формата на детективска игра, историята приковава вниманието и ни пренася в отдавна отминали времена, показвайки бита, откритията на отминалите цивилизации и вълнуващите промени, които са тласнали човечеството към сегашното му състояние. В края на всяка от книгите има исторически бележки за епохата, събитията и личностите, описани от автора, а речникът на непознатите думи е безценен помощник и извор на любопитна информация за читателите.

Автор: Вал Стоева