4+ книги, полазени от охлюви

Изглежда, че небето е или много сърдито, или може би безкрайно тъжно, защото ден след ден излива порой сълзи върху земята. Докато лошото време и свързаните с него неудобства са неприятни за едни, на други дъждовете носят облекчение и благодат. Например на пълзящите твари, които търсят влага, за да се покажат навън. Някои от тях са любими на децата и винаги предизвикват усмивки и възторг. Сигурно се досещате, че става дума за така интересните и потайни охлюви.

„Охлювът и китът“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“

Това е история за необикновеното приятелство между малък охлюв и огромен гърбат кит. Охлювът се чувства така дребен и незначителен, напълно незабележим за всички и неспособен да стигне особено далеч. Китът го приканва да се качи на опашката му и обещава да го заведе на истинско приключение! Заедно те прекосяват океана, посещават спиращи дъха места, срещат какви ли не чудновати морски създания. Докато пътуват заедно обаче, охлювът осъзнава, че също има своя роля в този широк свят и може да предложи на големия кит помощ, подкрепа и приятелство.

Книгата за двете така различни животни е подходяща за децата между 3 и 7 години.

„Франклин помага“ от Бренда Кларк и Полет Буржоа, изд. „Фют“

Франклин е симпатично костенурче, притежаващо най-важното на този свят – добро сърце и верни приятели. Той е винаги готов да помогне и услужи. Само че понякога този, който е в беда или затруднение, не се нуждае от помощ…

Един ден класът на Франклин отива в гората, където всеки има задача да събере интересни горски предмети. Малкият Охльо сякаш не успява да намери нищо, защото само се оглежда и нищо не взима. Костенурчето с лекота напълва раничката на охлювчето с най-различни неща и дори предлага само да я отнесе до учителя. Но Охльо не е доволен, ни най-малко. Защото именно дребният му ръст и бавният му ход позволяват да види и намери съкровища, незабележими за другите!

Какво открива Охльо ще разберат децата между 3 и 6 години.

„Охлюви“ из „Патиланско царство“ от Ран Босилек

Книгата представя веселите приключения на волния и безстрашен Патиланчо, които той описва под формата на писма до своя приятел Смехурко. В разказа „Охлюви“ баба Цоцолана е напълнила цяла тенджера с малките и пълзящи гадинки. Тя ги захлупва добре и заспива доволна с намерението да ги сготви по-късно. Патиланчо не търпи навън, а влиза на пръсти в бабината къща и „поотмества мъничко капака“. А когато баба Цоцолана се събужда, се вижда цяла покрита с бъдещата си гозба!

Как завършва историята ще научат читателите между 5 и 9 години. Книгата може да се намери с логата на „Пан“, „Софтпрес“, „Хермес“, „Миранда“, „Захарий Стоянов“, „Дамян Яков“ и др.

„Господим Вървими“ от Даниеле Моварели, изд. „Ракета“

Е, добре, господин Вървими не е точно охлюв. Той е неописуемо богат мъж, който притежава всичко, за което можете или не можете да си помислите. От огромна къща, самолети и личен зоопарк до ски писта в мазето.

Един ден силен порив на вятъра отнася шапката на заможния джентълмен. Той хуква да я гони и я преследва тъй дълго, че накрая заспива от изтощение в парка. Събужда се с огромна черупка на гърба си, която е принуден на мъкне навсякъде. Но най-голямата беда е, че заради нея вече е неспособен да използва скъпата си кола, красивата си къща и всички други свои притежания. Така господин Вървими е принуден да остане насаме със себе си.

А уроците, които получава, са вдъхновяващи за читателите между 5 и 10 години.

– – –

В селекцията може да се вмести и „Фердо Мравката“. Макар главните герои да са представители на царството на буболечките, всеизвестният Фердо използва именно охлюви вместо конски впряг! Ако се чудите как тези бавни животинки могат да препускат бясно и да създават хаос, то не пропускайте да си припомните класиката на Ондржей Секора (изд. „Лабиринт“).

Не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем повече слънчеви дни и по-малко поройни валежи!

Снимка на корицата: Freepik