3D завръщане в детството (част 2)

Вече ви срещнахме с панорамните книги „Трите прасенца“ и „Червената шапчица“, илюстрирани и „оживени“ от хартиения инженер Войтех Кубаща. Сега е време да ви поведем на ново 3D пътешествиe с „Хензел и Гретел“ и „Котаракът в чизми“ (изд. ФЮТ).

Хензел и Гретел са братче и сестриче, които се озовават изгубени в гората. Докато се лутат насам-натам, попадат на необикновена къщичка – цялата от бисквитки и захар, с шоколадови прозорчета. 

Гладните деца си отчупват парчеца от къщата и с това предизвикват появата на старица с голям нос, която ги посреща гостоприемно в чудноватата къщурка.

Хензел и Гретел смятат, че са попаднали в Рая, докато не се събуждат на другата сутрин. Момичето е принудено да чисти и да готви, а момченцето е затворено в кошара за угояване.

Макар злата вещица да крои планове да ги сготви, двете деца успяват да се спасят и се прибират у дома, където носят злато и скъпоценни камъни.

Историята е променена спрямо оригиналната версия на приказката, но панорамните картини помагат на децата да съпреживеят историята на Хензел и Гретел и да ликуват искрено, когато злата вещица си получава заслуженото.

 

„Котаракът в чизми“ (изд. ФЮТ) също пресъздава позната за децата история, макар и адаптирана, за да се постави акцент върху панорамните картини.

Котаракът с хитрост успява да „уреди“ бедния мелничарски син да спечели благоволението на краля и дъщеря му, превръщайки го в маркиз Дьо Карабас.

Младежът изпълнява дословно разпоредбите на котарака и късметът не му изневерява. За разлика от злия магьосник, който никак няма късмет да се превърне в мишок в присъствието на котарак.

Но късмет и съобразителност са различни неща и децата ще могат да направят разлика между двете, докато проследяват интересната история, обогатена с 3D изображения и движещи се елементи.

Панорамните книги на Войтех Кубаща са част от проект „Експериментът“. 3-годишният Дàниел изпада във възторг и прекарва по 20-30 минути в разглеждане на панорамните картини и игра с подвижните елементи. Краткият текст също допринася за бързото и лесно запомняне на историите и четенето се превръща в истинско забавление: докато мама чете, детето дебне точния момент, в който да придвижи котарака пред жетварите, да превърне магьосника в лъв или да запрати Баба Яга в пещта.

Книгите на Кубаща са чудесна отправна точка и към прочита на класическите версии на приказките, които помагат на децата да се подготвят неусетно за справянето с различни житейски ситуации и постепенно да навлязат в света на възрастните, подготвени добре за опасностите и предизвикателствата, които ги очакват.

Не пропускайте да видите и другите книги на хартиения инженери от чешки произход Войтех Кубаща, издадени на български от изд. „ФЮТ“.

Автор: Вал Стоева