33 идеи как да отбележиш 100 години от рождението на Роалд Дал

Освен отличен писател, Роалд Дал е бил и голям почитател на шегите!

Ето 33 шантави идеи за отбелязване на 100-годишнината от рождението му, които събрахме с огромно удоволствие:

 1. Пусни статус в Twitter с любим цитат от книгите на Роалд Дал, като използваш хаштаг #RoaldDahl100 и #РоалдДал100
 2. Ако имаш профил във Фейсбук, пусни статус с любим цитат от книгите на Роалд Дал, като използваш хаштаг #RoaldDahl100 и #РоалдДал100
 3. Сложи си като профилна снимка във Фейсбук картинка на любим герой от книгите на Дал или корицата на любимата ти негова книга. 
 4. В „Чарли и Големият стъклен асансьор“ Уили Уонка казва: По малко глупост тук и там обича и мъдрецът сам. Не пропускай да се забавляваш по малко всеки ден!
 5. Приготви си някоя вкусотия по оригинално-шантава рецепта, като следваш указанията в книгата “Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“.
 6. Помоли родителите си да пуснете на свобода летящ фенер – точно както правят Дани и баща му в „Дани – шампион на света“!
 7. Свали си приложението, посветено на „Семейство Тъпашки“ и играй! Налично на английски език в безплатна версия за Android – Roald Dahl’s Twit or Miss и в платена 3D версия за iPhone и iPad: Roald Dahl’s House of Twits
 8. Облечи нещо в любимия цвят на Роалд – жълто!
 9. Сложи една или повече от дрехите си наопаки!
 10. Използвай някои от шантавите думи, измислени от г-н Дал, когато говориш с приятели. Можеш да си измислиш и твои думи, но се опитай да звучат правдоподобно. Ето няколко идеи: „кихаринки“, „величествер“, „човешки тикви“ 🙂
 11. Размени си с приятели книги на Роалд Дал!
 12. Икапоан ировог! (Говори наопаки!)
 13. Кажи на родителите си някоя глупава шегичка – Роалд Дал е обожавал да си разменя такива с децата си!
 14. Погоди неочакван шегаджийски номер на някого (но не бъди гадняр и не се оставяй да те хванат).
 15. Почерпи някого – Роалд Дал силно вярвал в силата на подаръците, независимо дали са под формата на шоколад или друга прекрасна изненада!
 16. Напиши свое собствено „отвратително стихче“ (в духа на Роалдовите Revolting Rhymes или пък „Страшни зверове“).
 17. Измисли си собствен умпа-лумпа танц и покани приятелите си да се включат в него! А ако се опиташ да напишеш и умпа-лумпа песен, не забравяй да ни изпратиш запис.
 18. Много от книгите на Роалд Дал имат филмови версии, така че защо не си направиш тематична вечер с приятели? Избери измежду Фантастичният г-н Фокс, Чарли и шоколадовата фабрика, Джеймс и гигантската праскова„Дани – шампион на света“, „Матилда“, „Костенурке, костенурке“ или Вещиците“. И не забравяй – през сепретмври 2016 г. ще гледаме на голям екран „ГДВ“, филмиран от самия Стивън Спилбърг!
 19. Посети страхотния Музей на Роалд Дал в Грейт Мисендън, Англия. Ако нямаш тази възможност, то поне разгледай официалния сайт http://www.roalddahl.com/museum.
 20. Роалд Дал си е водил тефтерче, в което записвал най-добрите си идеи – смятал, че те са като сънищата и бързо се забравят. Защо не започнеш и ти да си водиш подобни записки?
 21. Престори се, че си Върховната вещица и направи ужасно заклинание!
 22. Регистрирай се и на 13 септември рисувай онлайн с илюстратора Куентин Блейк, потанцувай на изпълнение от мюзикъла „Матилда“. Пренеси се на снимачната площадка на „ГДВ“  и надникни в архивите на музея на Роалд Дал. Измисли великолепско-отвратителски думи и не пропускай да проследиш дебата кой е най-злобния злобар в книгите на Роалд. Повече за срещата ще научиш тук: 
 23. Бъди като ГДВ! Мечтай мащабно и организирай най-голямото парти за годината! Идеи ще откриеш в този шантаво-страхотевичен Далкарадски парти пакет, преведен на български език!
 24. Включи се в конкурса за разказ на изд. „Ентусиаст“, посветен на 100-годишнината от рождението на Роалд Дал.
 25. Научи повече за Роалд Дал и Куентин Блейк – скоро ще разбереш защо тези знания ще са ти необходими! 😉
 26. Измисли си 10 собствени невероятни думи и ги сподели с приятели!
 27. Колко от насекомите от „Джеймс и гигантската праскова“ можеш да откриеш в градината си или в парка?
 28. Направи разпродажба, със средствата от която да помогнеш на училището си – можеш да сложиш за продан книги, които вече си прочел, домашно приготвени сладкиши и бонбони. Какво да купиш със спечелените средства? Книги за училищната библиотека, разбира се!
 29. Застани на главата си и стой така колкото можеш по-дълго.
 30. Направи си капан за сънища и го украси с пера, станиол, копчета – всичко, което според теб може да предизвика удивителни сънища.
 31. Смеси сладолед, шоколад, дъвчащи бонбонки и всякакви други вкусни продукти, за да направиш свое собствено Пухкаво-уханно млечно вълшебство. Не пропускай да си приготвиш и тортата на Брус Богтротър – рецептата е лесна и се намира в “Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия”.
 32. Подари на някого любима книга, увита във вестник и вързана с връв, също както е правел самият Роалд Дал.
 33. Прочети книга на Роалд, която досега не си разгръщал, а ако си изчел цялото му творчество, започни отначало! Имаш избор между: