24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

„Голи са без книги всички народи…“ (из „Проглас към Евангелието“, Константин-Кирил Философ*)

24 май е светъл празник за българите – отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Умението да четем ни позволява да черпим с пълни шепи знанията, записани в книгите и съхранени през вековете. Способността да пишем на роден език ни задължава отговорно да предаваме знанията си на бъдещите поколения.

В стремежа да подготвим децата за живота или да се впишем в мултикултурната обстановка, да успеем в кариерата и да общуваме с хората по света, често обаче забравяме най-важното – да научим децата от ранна възраст, че майчиният език е най-голямото им богатство.

Да им дадем най-силното оръжие – на грамотността и любовта към словото.

Да ги научим, че българският език е богат и красив. Че съдържа думи като благодаря, животворен, непобедим, създадени още от Константин-Кирил Философ.

Българският дух се е съхранил през вековете и заради спазването на традициите, но и заради възможността да записваме историята си на собствен език, който разбираме и учим лесно.

В дни като днешния, нека си припомняме, че думите са сила – те дават крила, свързват ни с другите, обогатяват ежедневието ни.

Нека не забравяме също, че всеки ден е празник на българската азбука. Всяко дете, което чува и чете родна реч всеки ден, е бъдещ грамотен и успешен възрастен. А българският учител е герой всеки ден.

Честит празник!

* За автор на „Проглас към Евангелието“ се приема Константин-Кирил Философ, но част от историците смятат, че всъщност авторът е Константин Преславски.