23 април – Световен ден на книгата и авторското право

На 23 април честваме Световния ден на книгата и авторското право. С отбелязването му ЮНЕСКО се стреми да насърчи четенето, книгоиздаването и защитата на интелектуалната собственост.

Защо е избрана точно тази дата? 23 април е символична дата за световната литература, бележеща смъртта на Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, както и е дата на раждането или смъртта на други бележити автори като Морис Дрюон, Владимир Набоков…

По тази причина ЮНЕСКО избира днешния ден, за да се отдаде почит на книгите и техните автори, насърчавайки всички и в частност младите хора, да открият удоволствието от четенето и да уважат изключителния принос на онези, способствали за културния и социален прогрес на човечеството.

Идеята за празника води началото си от Каталуня (Испания), където подаряването на роза при закупуването на всяка книга, се е превърнало в традиция.

2012 г. бележи и 80-годишнината от създаването на Index Translationum . Уникалният по рода си инструмент за мониторинг на преводните потоци в света, представлява международна библиография на преводите под егидата на ЮНЕСКО. В речта си по случай празника, г-жа Ирина Бокова (генерален директор на организацията) отбелязва, че преводът е един от движещите принципи на творческото ни разнообразие, обогатяващо всеки отделен език чрез контакта му с всички останали.

Генералният директор споделя, че „връзката ни с книгите определя до голяма степен връзката ни с културата.“ Независимо от вида си, „книгите въплъщават идеи и ценности, които си заслужава да бъдат предавани. Те са ценни инструменти за споделяне на знания, взаимно разбиране и откритост към другите и към света“.

Думите на г-жа Бокова са до болка откровени и ни призовават да се борим с неграмотността сред деца и възрастни, защото „без качествено образование, страниците на книгите са безмълвни“.

Честит празник на всички автори, преводачи, издатели и на всички онези, на чиито труд се крепи появата на дадена книга!

Честит празник и на вас, скъпи читатели, защото ако ви няма, книгите няма да бъдат това, което са – извор на вдъхновение, сила, надежда!

Всеки един от нас може да отбележи празника както пожелае – стига да е с книга в ръка 😉 Ако обаче търсите идеи, вижте какви са предложенията на ЮНЕСКО:

  1. Свалете на Kindle-устрайствата си книги, публикувани преди повече от 100 години – те са безплатни.
  2. Споделете страстта си към някой автор и предложете книгата му на хората около вас.
  3. Приемете възможността да откриете нещо ново от онова, което сте свикнали да четете.
  4. Оставете книга на пейката в парка или на седалката в метрото с бележка: „Честит Ден на книгата и авторското право“.
  5. Открийте как да изпратите старите си книги на училища или библиотеки в страните, преминали през бедствия. Можете да се включите и в множеството инициативи, организирани в България за даряване на книги на библиотеки, читалища и домове за деца.
  6. Образовайте се относно книжното пиратство: зачитането на авторските права насърчава разпространяването на знания и възнаграждава създателите на книгите и техните издатели.
  7. Никога не изхвърляйте книгите! Включете се в инициативи за размяна или в дарителски акции.
  8. Организирайте четения в училища и библиотеки и поканете известни личности да се включат.

Източник на информацията: Официален сайт на ЮНЕСКО