15 факта за Куентин Блейк, които може би не знаете

Тази година светът отбелязва 100 години от рождението на неподражаемия Роалд Дал. В съзнанието на малките читатели историите на Дал неизменно вървят с илюстрациите на Куентин Блейк. Вече сме ви разказвали за него, но сега подбрахме 15 малко известни факта за великия илюстратор, който само с няколко криви чертички може да предаде на гледащия мислите и емоциите на кое да е нарисувано същество.

 1. Илюстрирал е над 300 детски книги.
 2. Сред тях са и стихосбирката за деца на Силвия Плат, The bed book, както и първата книга на д-р Сюс, която не е илюстрирана от самия него – Great Day for Up! от 1974 година.
 3. Блейк е автор и илюстратор на 35 собствени книги.
 4. Сътрудничеството му с Роалд Дал започва през 1975 година.
 5. Куентин Блейк споделя, че любимата му книга на Дал, по която е работил, е „ГДВ”.
 6. Докато отбива редовната си военна служба от 1951 до 1953 година, преподава английски език в казармата.
 7. През 1993 година изработва дизайна на 4 коледни пощенски марки със сцени от „Коледна песен” на Чарлс Дикенс.
 8. Винаги носи бели кецове.
 9. Получава рицарско звание през 2013 година.
 10. По собствените му думи предпочита да рисува с помощта на въображението си. Никога не рисува от натура. Можеш да нарисуваш човек с куфар от натура или по скици. Или пък, като мен, можеш да си представиш какво е… Прилича на актьорска игра, в която играя всички роли.
 11. Обявен е за първия Детски лауреат (Children’s Laureate) във Великобритания от Poetry Foundation.
 12. През 2002 година, за приноса си към детско-юношеската литература, е отличен с една от най-престижните награди в областта – наградата „Ханс Кристиан Андерсен“.
 13. Няма собствени деца. „Важното във факта, че не съм бил женен и нямам деца е, че подхождам към детските книги като учител, а не като родител. С други думи, опитвам да се идентифицирам с децата в книгите, вместо да ги гледам от позицията на благосклонен възрастен.”
 14. Блейк рисува с изключително странен инструмент – перо от лешояд!
 15. През март 2016 година компанията Monotype създава специален „Куентин Блейк“ шрифт, който имитира почти съвършено неговия краснопис.

Ако още не сте решили как да отбележите рождения ден на мистър Дал, разгледайте нашите 33 + още 33 идеи.

 Превод: Лора Филипова