14 страхотни комикс предложения

Комиксите са завладяващи и читателите ги обожават. Дори децата, които не обичат много конвенционалните романи, не биха се подвоумили да се впуснат в история, разказана с богати илюстрации и малко, но добре подбран текст. Затова ви предлагаме да изкушите себе си и тях с някои от следните заглавия:

„Ана Ана“, Алекси Дормал и Доминик Рок (изд. Пурко)

Ана Ана е симпатично русокосо момиченце с необуздано въображение и верни приятели – плюшените играчки Гризу, Лиско, Зиг-Заг, Китчо, Пинг-Понг и Космато топче. Заедно се впускат в куп щуротии, споделят трудности и лакомства, вършат добрини и бели, създават хаос и най-важното – като на игра учат уроците на живота. Ана Ана ще ви очарова с 12 истории в 12 книги.

Комикси от първите издания Фют

По случай 30-годишнината си „Фют“ издаде сборник с любими на поколения деца истории. В тях ще видим Вели Халата, Крали Марко, Пуканките, Гари и Хърбата, Фют и Тут. И всеки от тях успява да се забърка в поредица от неудачи! Историите са кратки, всяка разположена на една страница, което ги прави подходящи и за по-малките  читатели и слушатели.

Комикс поредицата „Илийчо и Август“, Сотир и Пенко Гелеви (изд. Ентусиаст)

Илийчо е момче. Той е безстрашен като всички деца, стига да не му се изпречкват разни кокошки насреща. За разлика от другите деца, които познава обаче, Илийчо си има странен приятел. Той е мърколак, живее под леглото, нематериален е и носи безумното име Орондорамдардагнек. Слава богу, на Илийчо не му се налага да произнася истинското име на приятеля си – Август е напълно достатъчно! Двамата често изпадат в комични ситуации, подходящи за страниците на истински комикс.

Забавните им перипетии можете да проследите в „Илийчо и Август“, „Илийчо, Август и Гергин“ и „Илийчо, Август и седемте джуджета”.

 

Комикс поредици „Мумините“, Туве Янсон

След огромния успех на романите за муминското семейство и техните приятели, Туве Янсон приема да доразвие героите от книгите си в нови приключения под формата на комикси. В тях отново ще се срещнете с Муминтрол, мама Муминка и татко Мумин, Снусмумрик, госпожица Снорк, Сниф, хатифнатите и още цяла плеяда познати и нови образи.

Всеки комикс е завършена история, в която още по-забележително се открояват различните характери на героите. А хуморът и посланията на авторката са толкова многопластови, че всяко следващо препрочитане е удоволствие.

На българския пазар муминските комикси се издават от изд. Пурко (черно-бели) и изд. Жанет 45 (цветни).

„Астерикс“, Рьоне Госини и Албер Юдерзо (изд. Артлайн студиос)

Несъмнено мнозина от нас си спомнят филмчетата за „Астерикс и Обеликс“. Сега вече можем да се повеселим и с книжните приключения на незабравимото дуо!

Римската империя е в разцвета си и завладява земите на Галия… с изключение на едно непокорно галско село, състоящо се от твърдоглави жители. Жрецът на племето владее тайната на вълшебна отвара, която дарява съселяните му с огромна сила и с чиято помощ устояват на римските легиони. Астерикс и Обеликс са най-страховитите воини на селото, както и най-инатливите и забавните. Заедно с тях ще се впуснете в неподозирани премеждия!

Важно е да отбележим изумителната работа, която е свършил преводачът Венелин Пройков, за да звучат храбрите гали незабравимо на български.

“Малкият Никола. Първоначалният комикс”, Рьоне Госини и Жан Жак Семпе (изд. “Колибри”)

Знаехте ли, че любимата поредица с перипетиите на Малкия Никола най-напред е издавана като цветен комикс и е публикувана в белгийското списание “Комарче”?

В книгата са събрани 28 панела (т.е. 28 истории) с някои от най-смешните истории, които може би сте срещнали в книгите за пакостливия Никола (за колелото, на плажа и др.). Някои от разказите са останали само в комикс вариант и срещата с тях за първи път носи истинско очарование.

Преводът от френски език отново е на Венелин Пройков, който е преводач на български на всички книги за Малкия Никола.

„Северно сияние“, Малин Фалк (изд. Егмонт)

Соня е дете с волен дух, чиято майка старателно се опитва да превърне в порядъчно момиче. Една нощ среща Еспен – момче, за което има усещането, че е смътно познато, но е чудно откъде. Двамата се отправят към северното сияние и се озовават в Норвегия. Една Норвегия, съвсем различна от съвременната, изпълнена с тролове, джуджета и викинги. Скоро става ясно, че опасност грози вълшебната страна и обитателите й.

Красива и завладяваща поредица графични романи! У нас са преведени първите две части – „Пътуване до долината на Йотуните“ и „Викингите и оракулът“.

 

„Диана с главата надолу“, Калина Мухова (изд. Точица)

През 2020 г. “Диана с главата надолу” печели една от наградите “Болоня Рагаци”, а година по-рано е избрана сред любимите книги на децата в Италия.

Диана отива на гости при баба си в Долината на розите и по подобие на Гъливер в страната на лилипутите попада в света на странни розоподобни малки същества. Престоят й сред тях разкрива колко зле се отнасят хората с природата и подтиква читателите да водят по-екологично осъзнат живот.

Ето и няколко предложения за по-големи читатели (15+):

„Sapiens, история в картинки“, Ювал Ноа Харари, Давид Вандермюлен, Даниел Касанаве (изд. Изток-Запад)

Поредица исторически комикси от енциклопедичен тип, проследяваща историята на човешката еволюция. Вместо преглед на исторически събития и епохи, обаче, комиксът прави опит да обясни защо Човекът е станал такъв, какъвто е; кое прави възможно сформирането и поддържането на обществата; защо съществуват глобализацията и различията и т.н.

Хубаво е да се вземе под внимание, че има моменти, в които авторът приема за факти свои наблюдения и ценности. Но в науката всичко е редно да се посреща със здравословен и почиващ на доказателства скептицизъм.

„Пръстенът на нибелунга“, Петър Станимиров (изд. Кибеа)

Графичен роман, който пресъздава приказния свят на средновековния немскоезичен епос. Огромното ясеново дърво Игдразил крепи битието, вселенските и божествените закони и ред, а в короната му са разположени всички светове – на великаните, на джуджетата, на всемогъщите богове и на обикновените смъртни. Най-желаното съкровище в този всемир е буца искрящо злато, над което тегне пророчество. Различни същества впрягат сили, за да придобият златото и да властват над света. Но действията им водят до неочаквани и неподозирани събития, които поставят съществуващия ред и Боговете в опасност. Дали Асгард няма да се изправи пред своята гибел?

„Конкистадор“ Том 1 и Том 2, Жан Дюфо и Филип Ксавие (изд. Унискорп)

“Конкистадор” представя завладяването на Южна Америка в увлекателна история, през която ни повежда Ернандо Ройо. Той е член на отряда на Ернандо Кортес, който е изгубил вярата си и се мисли за безскрупулен завоевател.  Изправен пред проблеми с испанската корона, Кортес замисля дързък план, който не само да го спаси, но и да го направи извънмерно богат. За сметка на ацтеките, рабира се.

Автор и илюстратор не разказват просто една приключенска история в интересен исторически период, а провокират читателите да се замислят за върховенството на материалното в европейската ценностна система и пренебрежението към културата и духовните вярвания, с които се сблъскват при завоюването на Америките.

Дюфо умело изгражда зловеща атмосфера и сцена за възхода на зли богове и сили, в чийто водовъртеж се оказват повлечени и хората на Кортес. Рисунките на Ксавие са много въздействащи, особено мрачните сцени.

Поради сцените на насилие и голота, комиксът е подходящ за читатели над 16 години.

„Саладин“ , Матийо Мариол и Роберто Мели (изд. Унискорп)

Комиксът е част от поредицата “Тези, които пишеха историята” и разказва за живота на Саладин или Юсуф Салах ад-Дин ибн Аюб. Той е сред най-известните исторически фигури в арабския свят от 12-и век – един от предводителите на мюсюлманската съпротива срещу втория кръстоносен поход, султан на сарацините в Сирия и Египет през втората половина на века. (За любителите на компютърните игри е интересен фактът, че той е един от лидерите в игрите Civilization IV и Medieval II: Total War: Kingdoms.)

В края на комикса е събрана информация за живота и личността на Саладин, времето, в което е живял и дори карта на Светите земи и Близкия изток. Препоръчваме ви първо да прочетете тази информация, за да се ориентирате след това по-лесно в разказваната история и бойните действия.

„На конци 1968. Една действителна история“, Веселин Праматаров (изд. Кибеа)

Веселин Праматаров разказва историята на трима български студенти в Софийския университет – Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев, които изразяват ясна гражданска позиция против безцеремонната окупация на Чехословакия от 5 държави от Варшавския блок през август 1968 г. А в онези години несъгласието с официалната политика се наказва бързо и жестоко.

„На конци“ е първата българска нехудожествена комикс новела, а изборът на комиксов формат е едновременно изненадващ и изключително удачен. Ако приемем, че основната цел на Праматаров е да достигне до младото поколение, комиксът по-лесно ще ангажира тяхното внимание и любопитство.

Историята на тримата младежи, които отказват да бъдат кукли на конци, е ценна не само с това, че запознава читателите с един срамен епизод от историята, но и с пример за смелост, неконформизъм и достойно поведение.

„Икономикс. Как икономиката работи (и не работи)“, Майкъл Гудуин и Дан И. Бър (изд. Дуо Дизайн)

Ако сте от хората, които искат да научат къде се коренят причините за повечето днешни икономически проблеми, но нямате време и енергия да четете класически икономически издания като “Капиталът” на Маркс или “Обща теория за заетостта, лихвите и парите” на Джон Мейнард Кейнс, този комикс е идеалното четиво.

Представянето на фактите е съчетано със собствените коментари, критики и идеи за възможни решения на Майкъл Гудуин. Заедно с илюстратора Дан И. Бър той е създал увлекателна, разбираема и ангажираща книга по важни въпроси, които засягат пряко ежедневието на всеки от нас.

Вземете книгите с код DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.