„13 причини ЗАЩО“ ме няма. А ти виновен ли си?

Един от най-сигурните начини да спечелиш тийнейджърите да четат? Като им предложиш книга по теми, които ги вълнуват. Проблеми с приятели, нещастна любов, депресия и дори мисли за самоубийство – колкото и възрастните да го отричат, подобни теми минават през главите на подрастващите.

„13 причини защо“ на Джей Ашър (изд. „Ентусиаст“) обещаваше още от корицата да хвърли светлина върху някои от тези въпроси, но наистина не бях подготвена за водовъртежа от мисли и чувства, който остана у мен след прочита.

„Здравейте, момчета и момичета. Говори Хана Бейкър. На живо и стерео.

Не мога да повярвам.

Без да се налага да отговаряте. Без извикване на бис. И този път – без абсолютно никакви молби.

Не, не мога да повярвам. Хана Бейкър се самоуби.

Надявам се, че сте готови, защото ще ви разкажа историята на моя живот. По-точно защо животът ми приключи. И ако слушате тези касети, значи сте една от причините за този край.

Какво? Не!“

Един ден Клей Дженсън намира на входната си врата кутия с неговото име, но без подател. В нея 12 аудиокасети чакат чинно да бъдат прослушани. (Аудиокасети? Какво беше това и кой, по дяволите, го използва вече?!?) Любопитството надделява и Клей пуска първата касета, страна А, за да чуе встъпителните думи на Хана Бейкър – момичето, което е харесвал и на което не успява да признае чувствата си. А после тя се самоубива…

Решението на Хана, забулено в абсолютна мистерия, постепенно се разкрива пред избран кръг свидетели – онези, допринесли с действията/бездействието си нейните 13 причини да вземат превес. Докато слуша записите, Клей не само научава много от подробностите около живота и смъртта на съученичката си, но и води мислен разговор, коментирайки нейните думи, действия и чувства. Измяна, лъжа, кражба, пренебрежение, „невинно“ насилие, нехайно поведение, заваряне на очите и прикриване на истината – това са част от причините, подтикнали Хана Бейкър да сложи край на живота си. И всички те са замаскирани като невинни действия на хора от обкръжението ѝ:

„Всъщност, повечето от вас, които слушате, вероятно не сте имали представа какво сте правели – какво наистина сте правели.“

Записите на Хана са толкова ужасяващо приковаващи, че Клей не може да спре да слуша. Първоначалното намерение да се отърве от касетите не сработва, защото в крайна сметка истината се бунтува да излезе наяве, дори и след смъртта на Хана. Каква е неговата роля? Наистина ли и той е причина момичето да го няма? Хилядите въпроси подтикват младежа да обикаля местата, отбелязани със звездички на картата от кутията, за да осмисли случилото се. А след края на записите животът – неговият и на още 12 души – няма да е същият. Никога!

Трудно е да разкажеш книга като „13 причини защо“. Джей Ашър е успял да вплете в привидно монотонния сюжет (слушане на изповед, при това на касетки) всички проблеми, въпроси, недоразумения, страдания и вълнения, с които се сблъскват съвременните тийнейджъри. Темата за самоубийството е наистина тежка, но в книгата тя е просто следствие. Следствие от бездействието, невинните коментари, нехайното поведение, измамата, пиянските изпълнения, уж желаното изнасилване и неразбирането. Всички тези причини са представени умело като съвсем невинни ситуации, които, разтълкувани от Хана Бейкър, се оказват чудовищно виновни.

„13 причини защо“ (изд. „Ентусиаст“) кара читателите да се замислят за действията си и последиците от тях върху околните. В края на книгата има интервю с автора и вместо да философствам излишно, предлагам част от неговия поглед върху нещата:

„Макар Хана да признава, че решението да сложи край на живота си е изцяло нейно, е много важно да внимаваме как се отнасяме с другите… Не е възможно да знаем всичко, което се случва в живота на този човек, нито по какъв начин ние самите може да увеличим неговата или нейната болка. Хората оказват влияние върху живота на околните…“

Ако сте родител и сте на ръба да отхвърлите книгите, разнищващи нещата от живота, като напълно неподходящи за вашия тийнейджър, помислете пак! Ролята на детско-юношеската литература е да дава отговори и да обяснява света, не да казва онова, което вие смятате за подходящо. Няма как да знаете какво тормози детето ви и дали не обмисля да постъпи с живота си по начин, който може да бъде фатален. А най-лесният начин да бъдат предотвратени необратимите процеси е чрез искрения разговор, провокиран от интересна книга.

От края на март 2017 г. в САЩ стартира и ТВ сериал, който допълнително ще позволи на тийнейджърите да се потопят в сюжета на книгата и да проследят съдбата на Хана и Клей:

„13 причини защо“ е чудесна тема за разговор между възрастните и тийнейджърите – тя учи на отговорно поведение, толерантност и предлага стотици възможности за размисъл и осъзнаване, че не е необходимо да постъпваш крайно – достатъчно е да знаеш, че можеш да намериш подкрепа!

Автор: Вал Стоева