11 съвета за родители как първокласникът да заобича четенето

Продължаваме поредицата от публикации със съвети от сайта Reading Rockets за родители на деца на различна възраст. Вече ви представихме съветите за родители на новородени, прохождащи, деца в предучилищна възраст и в детската градина, а сега е ред на препоръките за родители на първокласници.

Не излизайте от къщи без нещо за четене

Носете книга или списание винаги, когато детето трябва да чака, например пред лекарския кабинет. Постарайте се да вместите четенето в паузите между различните дейности.

Един път не е достатъчен

Насърчавайте детето да чете отново любими книги и стихотворения. Препрочитането помага на децата да четат по-бързо и по-точно.

Влезте надълбоко в историята

Задавайте на детето въпроси, свързани с книгата, която току-що сте прочели. Например: „Защо мислиш, че Франклин направи това?”

Контролирайте телевизора

Четенето трудно се конкурира с телевизията и видеоигрите. Насърчавайте детето да чете в свободното си време.

Имайте търпение

Когато детето ви се опитва да изговори непозната дума, дайте му време да се опита. Напомняйте му да следи подредбата на буквите в думата.

Избирайте книги, подходящи за нивото му

Помагайте на детето да избира книги, които не са прекалено трудни. Целта е то да натрупа много успешни опити като читател.

Играйте игри с думи

Накарайте детето да изговаря думите, докато ги променяте: от „кон” към „кош”, от „кош“ към „кок”, от „кок” към „как”, от „как” към „пак”.

Аз ти чета, ти ми четеш

Редувайте се да четете на глас преди лягане. Децата обичат специалните моменти, прекарани с родителите.

Внимателно поправяйте малкия читател

Когато детето направи грешка, внимателно му посочете буквата, която е пропуснало или прочело грешно. Много начинаещи читатели се опитват да познаят думата само на основата на първата й буква.

Говорете, говорете, говорете

Всеки ден говорете с детето за училище и за нещата вкъщи. Вмъкнете някои интересни думи в разговора и надграждайте думите, които сте използвали преди.

Пишете, пишете, пишете

Помолете детето да ви помогне да напишете списъка за пазаруване или картичката до баба и дядо. Когато пишете, насърчавайте детето да използва звуците и буквите, научени в училище.

Превод: Ния Василева