100 години Любен Зидаров – художника на детството

Много деца от предишните поколения, днешни родители и прародители, са отгледани със самобитните илюстрации на Любен Зидаров. Един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото детско илюстровано списание у нас, личност с богата творческа биография и разпознаваем стил, Зидаров бе спряган за най-възрастният действащ илюстратор в Европа. Миналия януари, малко след като навърши 99 години, художникът напусна този свят, оставяйки ни стотици приказни образи от родната и световната литература.

За да почетат паметта му и 100-те години от неговото рождение, колегите му от Съюза на българските художници организират ретроспективна изложба. Тя ще бъде открита на 8. февруари от 18:00 ч. в галерия „Шипка“ 6 в София. Изложбата ще включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 художествени галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника; книги с оригинални илюстрации; ежедневни прожекции на филма „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“.

На изложбата, посветена на художника, ще открием прочитите му на редица известни и обичани детски класики –  Андерсеновите приказки„Островът на съкровищата“„Пчелица“…Шехерезада ще застане редом до граф Монте Кристо, Том Сойер – пред чичо Томовата колиба. Очаква ни свят, изпълнен с индианци, кръволоци и самодиви, русалки, магове и конски впрягове. Не пропускайте да разгледате експозицията, която ще бъде достъпна до 23. март.