10 тенденции в света на детските книги през 2013 година от Scholastic

Едно от водещите световни издателства в областта на детската литература Scholastic реши да мине крачка напред от досегашните си обобщаващи годишни доклади. Редакторите в издателството подготвиха своя прогноза за 10-те тенденции, които ще формират облика на детското книгоиздаване през 2013-та година, съобщава сайтът Детски книги.

“Тенденциите в детското издаване се водят от една единствена читателска група – нашите деца. Затова всички в Scholastic следим важните неща, за да познаем един бъдещ хит – децата да искат все повече и повече да четат една книга, да говорят за нея, да я споделят с приятелите си”, обяснява директорът на литературните клубове в компанията Дейвид Алендър.

В официалното съобщение от компанията, разпространено малко преди началото на 2013-та, са откроени ключови тенденции. Ето ги и тях:

1. Тормозът е основната тема в детските книги по света през следващата година.
Почти всяко дете се е сблъсквало директно или косвено с тормоз в дадена част от живота си и е напълно нормално детските автори да разпознаят този факт като важен аспект от ежедневието на подрастващите. И съответно да го превърнат в истории, които чрез съпреживяване да олекотят страховете или намалят силата на спомена от преживяно насилие.

2. 2013 ще бъде щастливо число за феновете на научната фантастика.
Въпреки че краят на дистопичните романи като тенденция все още не се вижда, скоро ще се появят и много заглавия, които да ни върнат обратно към добрата стара (наречете я дори „класическа”) научна фантастика.

3. Очакват ни интригуващи нехудожествени заглавия.
Биографиите винаги са били важна основа в детската литература, така че напълно логично е да очакваме хитови заглавия в сферата и през 2013-та.

4. Отново ще ни радват хитови романи в комиксов стил.
След успехите на поредиците за Капитан Гащи и Дръндьото, при всички случаи трябва да очакваме продължение на вълната от силни романи в комиксов стил. Няма нужда да обсъждаме притегателната сила на рисунките, особено за нетърпеливите читатели, каквито обикновено са малчуганите.

5. Децата ще преоткрият любими книги, благодарение на техните екранизации.
Големите екрани по света ще опитат да предадат магията на писаното слово на кинолента, но дори да не успеят да го направят до пълна степен, можем да сме спокойни, че малките ще посегнат отново към любимите си книги. Или за пръв път, ако вече не са ги чели. Какво да очакваме – филмови версии, които да възвърнат интереса към „Играта на Ендър” на Скот Орсън Кард, „Прелестни създания” на Ками Гарсия и “Пърси Джаксън: Море на чудовищата” на Рик Райърдън.

6. Войни.
В САЩ ще продължи отбелязването на 150-годишнината от Гражданската война, така че военната тематика ще е все още сред основните и в детското книгоиздаване. А знаем, че хитовите заглавия там рано или късно идват и у нас.

7. Идва времето на мъжките момичета.
Катнис Евърдийн от „Игрите на глада” постави началото на мощен дамски легион. През 2013-та читателите могат да очакват още силни женски персонажи в книгите за деца и подрастващи, с характерните силна воля и желание за преминаване на всяко препятствие – със сигурност важни качества, които всяко момиче би искало да вижда у себе си.

8. Историите за оцеляване също няма да ни подминат.
Те са популярни още от „Повелителят на мухите”, но с подсилването на тематиката от телевизионния екран и игрите, от Scholastic смятат, че отново ще имаме силни представители и в литературната сфера.

9. Фокус върху разнообразието.
Децата обичат да виждат себе си в книгите, затова и авторите и издателите правят всичко възможно в книгите подрастващите да усещат подчертана своята индивидуалност. Така че тази година малките читатели по целия свят ще могат да научават много повече за своите народи, за различните култури и за себе си – все в книги, които обръщат сериозно внимание на културното разнообразие.

10. Природата полудява.
От шеметни фантастики до по-реалистични еко-трилъри – добрите стари приключения на открито никога няма да са демоде. Тази година обаче ни очакват много повече заглавия, фокусирани в ставащата все по-актуална тема за екологията и околната среда. Особено за сърдитата Майка Природа и последствията от нейния гняв.

Автор: Александър Кръстев