10-те най-забележителни татковци в съвременните детски книги

tatko-mumin
Татко Мумин

В подкрепа на националната кампания „Да бъдеш баща“ на Асоциация “Родители” решихме да си припомним някои от най-впечатляващите образи на татковци в съвременните детски книги. Със сигурност списъкът можеше да бъде много по-дълъг! Споделете и вие кои са вашите любими литературни герои – бащи! 

Господин Цветин от „Виплала магьосникът“ на Ани М.Х.Шмит: господин Цветин отглежда сам двете си деца Йоханес и Нела Дела, като същевременно се опитва да пише научен труд. Макар и леко сприхав по характер, той приютява малкото пакостливо човече Виплала и стоически изтърпява всички последствия от неговите нескопосни магии. Господин Цветин загубва работата си и дома си, за кратко бива смален до размера на палец, но благодарение на хладнокръвието и находчивостта си успява да измъкне семейството си и малкия Виплала от множество заплетени ситуации.

momcheto-koeto-zaspa-pod-snegaСамюел, баща на Юел от поредицата на Хенинг Манкел: Самюел и Юел живеят сами, след като майката на Юел е напуснала семейството. Самюел не е идеалният баща – затворен е в себе си, често пие, слабохарактерен. Въпреки това той обича сина си и застава винаги зад него. Самюел съзнава слабостта си и не иска Юел да прилича на него, да има неговата съдба. Затова той прави най-трудното за един родител – насърчава сина си да напусне дома и да тръгне по свой път.

Татко Мумин от поредицата за мумините на Туве Янсон: Татко Мумин стои уверено на руля на семейния кораб. Той се грижи за всички и ги закриля. Има силно развито чувство за отговорност към членовете на семейството. Знае кога какво се прави  – как се изпраща лятото, как се влиза в нова къща. Често прекалява в стремежа си да бъде полезен, но близките не смеят да му кажат, за да не го огорчат. Татко Мумин е философът, мислителят, изследователят, който чертае картите и претегля всяка подробност.

Мо, баща на Меги от „Мастилено сърце“ на Корнелия Функе: подвързвач и страстен любител на книгите, Мо има впечатляваща способност да материализира с гласа си литературни герои. Така той неволно извиква в света на хората двама злодеи и един фокусник, които отвличат жена му в света на едноименната книга. Мо е всичко, което едно момиче може да си пожелае за баща – безкрайно привързан към дъщеря си, честен и храбър. Той въплъщава силата на читателя като творец, който символично дава живот на книгата с акта на прочитането.

Уилям, баща на Дани от „Дани – шампион на света” на Роалд Дал: той е грижовен, но не прекалено. Достатъчно мъдър да позволи на сина си сам да опитва нови неща, но и винаги наблизо в случай на нужда. Никога не отказва да отговоря на въпросите на сина си, и то без лъжи и недомлъвки. Не на последно място – той е винаги готов да се позабавляват заедно. Уилям е забавен, изобретателен, откровен, неавторитарен и подкрепящ. С две думи, баща – мечта! Затова не е чудно, че между него и сина му съществува невероятна връзка.

Посейдон – божественият баща на Пърси Джаксън от поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” на Рик Риърдън: Вероятно си мислите, че е много яко баща ти да е древногръцкият бог на моретата и океаните. Това безспорно си има предимства (можеш да дишаш под вода, имаш известен авторитет пред конете, а циклопите са ти полубратя). Истината е, че през по-голямата част от времето Посейдон не участва в живота на Пърси и очакванията му към момчето са твърде големи. В резултат младият герой се чувства изоставен и изправен пред непреодолими предизвикателства.

Лорд Азриел – баща на Лира от трилогията „Тъмните му материи” на Филип Пулман: Лира е детето, което ще реши съдбата на нейната вселена, и първоначално смята, че е сираче. Всъщност чичо й Азриел, изтъкнат учен и изследовател, е неин баща. Той е подел грандиозната мисия да предизвика и победи върховната сила, която стои зад устройството на вселената и не се колебае да използва дъщеря си и да пожертва живота на най-добрия й приятел за своите цели. Лорд Азриел безспорно е смел и упорит пълководец, изключителен учен и харизматична личност, но едва ли бихте искали да е ваш родител. Той е от типа бащи, които се вълнуват повече от собственото си величие и постигането на великите си цели, отколкото от живота и чувствата на детето си.

Бащата на Грегор Горноземеца от едноименната поредица на Сюзан Колинс: Той попада в Подземната страна и прекарва в ужасен плен повече от две години, докато Грегор не го спасява. След завръщането си бащата е прекалено болен, за да се грижи за семейството. Така ролята на глава на семейството се поема все повече от момчето. Макар в третата книга от поредицата бащата да се чувства по-добре физически и психически, в действителност двамата представляват странна двойка с почти равнопоставеното си положение в отношенията. Бащата на Грегор го подкрепя и му помага да се справи с предизвикателствата на Горната земя и Подземната страна, но и в голяма степен разчита на него да извърви сам пътя на страховитите пророчества на Бартоломю Сандуич.

Бащата от „За щастие млякото” на Нийл Геймън: Бащата е пътешественик из времето и пространството, чиито откачени премеждия могат да ви докарат мускулна треска от смях. Кой друг освен един истински човешки баща е в състояние да пътува напред-назад във времето, да се разправя с пространствено-времевия континуум и да побеждава различни чудовища, за да осигури мляко за закуска на децата? А после невъзмутимо да си дочете вестника!

Джеймс Потър – легендарният баща на момчето-магьосник от поредицата „Хари Потър” на Дж. К. Роулинг: неговата саможертва и отсъствие от съзнателния живот на сина му предопределят съдбата на Хари. Джеймс Потър е ярък пример за доблест, жертвоготовност, любов и смелост, с които момчето не спира да се съизмерва, откакто научава за истинското си потекло. За огромна мъка на Хари, ранната и трагична смърт на Джеймс от ръката на Лорд Волдемор го лишава от нормалното всекидневно общуване и близост с изключителния му баща.

Статията е част от подкрепата на www.Detskiknigi.com за националната кампания „Да бъдеш баща“ на Асоциация “Родители”. Не пропускайте да се срещнете с някои от най-забележителните български татковци-читатели в рубриката “Как четат бащите”.