10 причини да четете на глас и на по-големи деца

Родителите знаят, че е хубаво да четеш на глас на децата, когато са малки. Това помага на бебетата, малките деца и децата в предучилищна възраст да усвоят речта, да научат букви и думи, да се подготвят за детската градина.

Но ползи от четенето на глас има и за децата, които вече могат да четат сами. Изследванията показват, че четенето на глас след 5-ата година на детето подобрява неговите умения за четене и слушане, както и академичните му постижения (пък е и много забавно).

Според доклад за детското и семейно четене (Kids & Family Reading Report) на Scholastic’s от 2016 г. 59% от родители са чели на глас на децата си от раждането им до 5-ата им година, но едва 38% са чели на децата си на възраст 5-8г., а само 17% продължават да го правят с 9-11-годишните. При това повечето деца от 6 до 11 години (както и повечето родители) споделят, че се наслаждават на съвместното четене на глас.

Ако се колебаете дали да продължите с четенето на глас за по-големите си деца, вижте тези 10 причини да го направите, споделени от Регън Макмеън:

Натрупва се речников запас

Децата, на които се чете, срещат повече непознати думи и така се научават да ги познават и произнасят. А според изследвания по-богатият речник, може да им помогне да се справят по-добре в училище.

Подобрява уменията за разбиране на текст

Когато децата са ангажирани и потънали в дадена история, те я разбират по-добре. Докато четете, периодично проверявайте дали детето ви разбира прочетеното. Попитайте ги какво смятат, че ще се случи, какво мислят за героите и др. под.

Чудесен начин за създаване на връзка

Положителните преживявания и милите спомени от слушането на истории, четени от любим човек, може да запали доживотна любов към четенето. През 2017 г. по време на Фестивала на книгите в Лос Анджелис писателят Т.С. Бойл споделя с публиката, че се научил да чете не в училище, а докато слушал майка си да му чете, и все още чува гласа й в главата си, докато чете.

Дава модел за подражание

Децата учат чрез наблюдение и подражание. Четенето на глас им позволява да чуят как звучи речта. Докато четете, можете да дадете и пример как се анализира текст или как да се досетиш за значението на непозната дума от контекста.

Подобрява уменията за слушане

Четенето на глас развива усета за богатството на езика и подготвя децата да разбират указанията в училищните уроци.

Това е начин да се запознаят с класиката

В училище децата могат да бъдат отблъснати от трудния език на Шекспир и остарялата обстановка в романите на Джейн Остин, но в уютната домашна атмосфера, и с ваша помощ, текстът може да оживее, като озвучите с различен глас всеки от персонажите и поясните историческия контекст.

Улеснява разговорите по трудни теми

Децата се „изключват”, когато започнете да ги поучавате какво да правят. Ако им прочетете история, която разказва как героят се сблъсква със сериозни конфликти и последиците от действията си (напр. тормоз, расизъм, религиозни или етнически предразсъдъци, дискриминация по пол), това може да е повод да поговорите по важни житейски въпроси.

Това е начин да се запознаят с различни жанрове

Четенето на глас позволява на родителите да запознаят децата с различни типове книги и истории, като помага на децата да разберат кои жанрове предпочитат. Различните текстове учат на различни неща. Опитайте поезия, сатира, манга и автобиографии.

То е врата към интересите на децата

Четенето на книги по интересни за децата теми (научна фантастика, загадки, трилъри, графични романи, скандинавска митология, Minecraft) ви дава обща тема за разговори и ви поставя на едно ниво, вместо обичайната за родител позиция на наставник.

Разпалва любопитството и жаждата за знания

Нехудожествените книги са чудесни за четене на глас. С по-големи деца и тийнейджъри можете да пробвате четене на журналистически статии за актуални събития или световни проблеми.

*The Kids & Family Reading Report™:United Kingdom е национално изследване на деца на възраст 6-17 години и техните родители, както и на родители на деца от 0 до 5 години, проведено през юни 2015.

Превод: Лора Филипова