10 любими книги, за които сме писали през 2018 г. (10 години Detskiknigi.com)

През годините сме открили стотици любими страхотни, весели, тъжни, вдъхновяващи, красиви и запленяващи детски книги. За много от тях сме написали отзиви, а за други не намираме точните думи, с които да ги опишем смислено, но ги препоръчваме непрестанно.

Решихме да изберем по 10 книги за всяка година, откакто сайтът съществува, за които сме писали отзиви. Изборът ни е изключително труден, разбира се. Надяваме се част от книгите да са любими и на вас, а други – да откриете тепърва.

„Пчелите“ от Пьотр Соха (изд. Дакелче)

Дебютната книга на изд. Дакелче привлече вниманието ни с безкомпромисното си качество, прецизната полиграфия, големия формат и завладяващите илюстрации на полския илюстратор Пьотр Соха. Тя е идеалното средство да отговорим на детските питания за жълто-черните раирани насекоми, а и самите ние да научим нещо повече за тях по интригуващ и забавен начин.

Всеки разтвор представя табло, което визуализира някакъв аспект от живота на пчелите, а разделението по теми я прави удобна за четене дори когато разполагате само с няколко минути или детето ви няма търпение да слуша по-продължително време.

„Молитва към морето“ от Халед Хосейни (изд. Обсидиан)

Искаше ни се тази книга никога повече да не става актуална, но войната в Украйна попари надеждите ни. Историята в „Молитва към морето“ е провокирана от съдбата на 3-годишния Айлан Кюрди от Сирия, който се удави в Средиземно море през 2015 г., докато се опитва да стигне до бреговете на Европа.

Картинната книга, написана от Халед Хосейни, е обръщение към човечеството, способно да тласне в безразсъдството си хиляди невинни по пътя към смъртта, в търсене на дом. Изумителните акварелни картини на британския художник Дан Уилямс допълват, подсилват, омекотяват думите на световноизвестния писател, превръщат четенето в дълго пътуване между преди и сега, между рая и ада, между щастието и страха.

„Заек и Мечка“ от Джулиан Гоф и Джим Фийлд (изд. Timelines)

„Заек и Mечка“ е поредица, каквато не сте срещали до момента. Добре познатите на децата като герои от приказки и детски книги Заек и Мечка тук са в съвсем различна светлина. Никой от тях да не е отличен със собствено име, но няма как да ги сбъркате или да ги забравите бързо. Мечката е спокойна натура, винаги позитивно настроена, с изпълнен с любопитство поглед към живота и без никакво притеснение да задава „глупави“ въпроси. Заекът е нейна противоположност – пада си малко киселяк, почти винаги е песимистично настроен, не се сприятелява лесно и като цяло мрази да е заек.

Очарованието на поредицата идва от нетипичните герои, чувството за хумор, дозата непочтителност, динамичния сюжет (без високоскоростен екшън) и наистина прекрасните закачливи илюстрации на Джим Фийлд. До момента на български са издадени 5 книги, а екипът ни посреща всяка от тях с голямо нетърпение.

„Мортина“ от Барбара Кантини (изд. Кибеа)

Мортина е необикновено момиченце, защото е… зомби! За нея това е напълно нормално и тя живее щастливо с леля си Упокойна във Вила Упадък със своята хрътка албинос Скръбен. Измъчва я само забраната да общува с обикновените деца от недалечното село, но и за това се намира решение в навечерието на Хелоуин.

Италианската илюстраторка Барбара Кантини, която е и автор на текста, разказва необичайна, но симпатична история от името на Мортина със забавни илюстрации, изпълнени с множество симпатични забележки и подробности и чувство за хумор. Страховитото за повечето хора е съвсем обикновено и обичайно за друг и именно малките деца могат да ни покажат истинска толерантност и готовност да приемат някого без предубеждение.

Макар и зомби, Мортина спечели читателските сърца и заживя в поредица от 5 книги – всички са издадени на български.

„Забранете тази книга“ от Алан Грац (изд. Софтпрес)

„Забранете тази книга“ е едно от най-смислените четива за деца, излязло на българския пазар в последните 5 години. Тя разказва историята на 9-годишната Ейми Ан Олингер, която подема истинска война, след като любимата й книга се оказва отстранена от училищната библиотека, тъй като майка на ученик я смята за неподходяща.

Освен да следят с интерес перипетиите на Ейми Ан и компания, чрез книгата Алан Грац дава на децата увереност, че не са безсилни да се изправят срещу погрешно решение на възрастните. Ще е прекрасно, ако и повече родители прочетат книгата и си припомнят, че забраните са безсмислени и по-скоро предизвикват обратен ефект. Безспорно “…всеки родител има право да решава какво да чете или да не чете детето му. Но не може да взема това решение от името на всички останали.”

„Кучешка работа“ от Анелия Пашова (изд. Точица)

Авторката и художничка Анелия Пашова насочва вниманието към 15 професии – някои традиционни, а други – вече позабравени от родителите и почти непознати за децата. Особеното е, че те са представени от различни породи кучета, подбрани внимателно, за да отговарят на характерните изисквания за професията.

Ценното на книгата са детайлните илюстрации, които много точно представят всяка професия и децата вероятно ще ви затрупат с въпроси или ще се зарадват да открият прилики с „живия живот“.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ от Елена Фавили и Франческа Кавало (изд. Хермес)

С излизането си на бял свят през 2016 г. книгата предизвика истински фурор на книжния пазар. От една страна, ролята на жените в историята на човечеството винаги е била пренебрегвана и книгата следва тенденцията да се извадят на показ „женските“ постижения. От друга страна, за проекта си двете италианки могат да се похвалят с една от най-успешните кампании за набиране на средства през платформата за дарения Kickstarter.

В книгата са събрани вдъхновяващите лични примери на 100 дами, променили по един или друг начин историята и обществото. Всяка личност е представена на един разтвор със своето име, професия/призвание, рождена дата, националност, цитат и илюстрация.

Подборът на биографиите е истински калейдоскоп от съдби, велики постижения и малки стъпки, променили света към по-добро. Обединяващото звено между дамите от различните исторически и географски измерения и техните истории е примерът, че ако имаш желание, можеш да постигнеш целите си, независимо от пречките и обстоятелствата.

Поради големия успех, през 2019 г. двете авторки приготвиха и втора порция истории за лека нощ.

„Феята от захарницата“ от Катя Антонова (изд. Рибка)

Ако очаквате захаросана момичешка история, ще останете излъгани. Наистина, Ванилия е сладкарска фея, но доста необикновена. Приятелството й със съвсем обикновения Филип е неизчерпаем източник на конфузно-комични ситуации и поучителни епизоди.

Различните случки от живота на Филип, описани от Катя Антонова, са добре познати на почти всяко дете: агресията на по-силен ученик над по-слаб, желанието да притежаваш ненужни или направо вредни вещи, първото влюбване, съперничеството в състезания. Подгответе се за необикновено приключение, което ще ви остави без дъх от смях, ще ви накара да се замислите сериозно кое е важно и за кое не си струва да се терзаете.

Книгата е с илюстрации от Мила Лозанова, която е успяла да извади Ванилия от сладникавия образ на фея и да й придаде самоувереност, непокорство и щипка нежност, заложени в  образа от Катя Антонова. Ако Ванилия ви е очаровала (а ние не се съмняваме в това), прочетете и следващите книги от поредицата – „Четиринайсет ванилии и половина“, „Агент Ванилия в мисия „Горска ягода“ и най-новата – „Баобаба“.

„Кронос. Тоя нещастник“ от Юлия Спиридонова (изд. Кръгозор)

Темата за наркотиците е една от най-тежките и същевременно най-важните днес. Превенцията на подрастващите е приоритет №1, а най-лесният начин да обясниш всичко – чрез книгите. С тази нелека задача се е заела Юлия Спиридонова.

В своя типично забавен и прям стил тя проследява историята на тийнейджър в елитна столична гимназия, хероинов наркоман и математически гений с прякор Кронос и последствията от наркотиците върху него. Без драматизации и оплювания, без извеждане на образа на Кронос като единствен виновник, писателката предлага на читателя различните гледни точки и оставя в негови ръце преценката. Сюжетът е комичен, но под повърхността клокочат стотици теми, предразполагащи към обмисляне и разговори.

Тя е продължение на тийн-поредицата на Юлия Спиридонова: „Тина и половина“„Графиня Батори“„Макс. Всичко на макс“  и нито една от четирите книги не е за изпускане.

„Животът ми като Тиквичка“ от Жил Парис (изд. Колибри)

„Животът ми като Тиквичка“ е дълбоко разтърсваща книга. Написана човешки, от първо лице, включително с използването на жаргон и неприлични изрази, които децата ползват в общуването си, тя превръща разказа за съдбата на едно момче, убило майка си, в истинска, възможна история, която провокира размисли и разговори.

У нас книгата се възприема като провокативна, но във Франция се изучава в прогимназиите редом с книгите с детски образи на Ален-Фурние, Жул Ренар, Мопасан и Юго. Ние ви препоръчваме освен да прочетете книгата, да изгледате и пълнометражната анимация „Животът ми като Тиквичка” с режисьор Клод Барас.

Не пропускайте да проследите избора ни на книги от архивите за 2012, 2013 г., 2014 г. , 2015 г., 2016 г.и 2017 г. 

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.