10 чорапа и техните невероятни приключения

Попаднах на специално приспособление (вид щипка), чията цел е да държи чорапите от един чифт заедно, докато ги перете. Ползите от него са безспорни, но пък възможността да загубиш някой и друг чорап, за да пофантазираш какво ли се случва с него също крие очарование. “Невероятните приключения на десет чорапа (четири десни и шест леви)” (изд. Ракета) на Юстина Беднарек се занимава именно с този въпрос.

В дома на малката Б. непрекъснато изчезват чорапи и двете с майка й са доста озадачени. Повиканият водопроводчик открива дупка в пода под пералнята, но заявява, че не може да помогне, щом чорапите сами избират свободата.

Каква ли е тази свобода и какво всъщност се случва с чорапите бегълци? В 10-те кратки разказа полската писателка Юстина Беднарек дава воля на въображението си, което ражда неочаквани варианти за съдбата им. Един осиновява осиротели мишлета, друг става филмова звезда, трети – специалист по развеселяване на деца в болницата, четвърти е политик, пети – детектив.

Общото между десет напълно различни чорапа е, че събират достатъчно смелост да скочат в неизвестното (в случая дупката под пералнята) и да видят какво ги очаква навън.

Възможностите са безкрайни, а “Невероятните приключения на десет чорапа” с чувство за хумор показва, че мечтите на чорапите (или хората) може да са разнообразни. Всеки чорап (или човек) може да бъде щастлив, но за да го постигне трябва да събере смелост, да напусне познатия дом и да се изправи пред неизвестностите (и възможностите) на живота.

Изданието е с твърди корици и жизнерадостни илюстрации на Даниел дьо Латур, които насърчават внимателното разглеждане на детайлите. За възрастните има и едно намигване към известната картина на Хокусаи.

Преводът е дело на Милена Милева.

Текстът на Беднарек прави книгата много подходяща за дискусии в клубове и кръжоци по различни теми:

  • Какво е нужно, за да последваме мечтите си?
  • Какво е призвание?
  • Различно ли е призванието от професията?
  • Коя професия е най-близо до мечтата ни?
  • Какви усилия трябва да положим, за да я постигнем?
  • Защо всички професии са важни?
  • Какво прави едни предпочитани пред други?
  • Има ли мода в професиите?

Оказва се, че “Невероятните приключения на десет чорапа” е част от поредица от 6 книги, която разказва приключенията на единични чорапи. Надявам се да я видим на български цялата. Мен остана да ме мъчи един въпрос – левите чорапи по-смели ли са от десните? Поне така излиза от заглавието. 🙂

Юстина Беднарек ще гостува онлайн на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи на 7 декември от 18 часа в разговор „За чорапите и въображението“.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.