Детски книги донесоха Златен лъв 2017 на “Жанет 45″ и “Лист”
16.12.2017
Три детски книги, "Топлото човече", "Книгата на всички неща" и "Весел гъделичкащ смях, част 2", донесоха Награда "Златен лъв" 2017 на ИК "Жанет 45" за "цялостна политика и забележителни постижения в изданията за деца, като синтез на изкуствата". За издателски проект с най-голяма обществена значимост и широк медиен интерес отново бе отличен проект, насочен към детската публика - поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" на издателство "Лист". Церемонията по награждаването се състоя на 15 декември в НДК в рамките на 45. Софийски международен панаир на книгата. Кои са останалите номинирани и носители на почетни грамоти, можете да научите от "Аз чета". ...
Прочети повече
Работилница за кукли с Мария Донева събира средства за библиотеката на 5. ОУ в Стара Загора
14.12.2017

Докато екипът ни се подготвя за утрешната работилница за коледни картички от 11 часа на Панаира на книгата в НДК, нашите приятели от 5. ОУ “Митьо Станев” в Стара Загора не стоят със скръстени ръце. Обществения съвет на училището организира коледна работилница с поетесата Мария Донева за децата със специални образователни потребности на 15 декември (петък) от 11.30 до 13.00 ч.

Заедно с ресурсния учител г-жа Кънчева, логопеда г-жа Иванова и психолога г-жа Кьосева децата ще изработват кукли за коледния базар на училището. Той ще се проведе на 20 декември от 12.30 часа, а училищното ръководство е решило с голяма част от събраните средства да се закупят нови детски книги за училищната библиотека.

Прочети повече
Включи се в игра с награди от “Клуб за книжни пътешествия” на щанда на Ергон на Панаира
14.12.2017
Обичате ли книжните пътешествия? А наградите? От 14 декември (четвъртък) до 17 декември (неделя) всеки посетител на Панаира на книгата в НДК може да попълни специален талон на щанда на издателство Ергон - № 320, етаж 3- и да го пусне в специална кутия. На 18.12. на www.detskiknigi.com и във Фейсбук страницата https://www.facebook.com/detskiknigi ще обявим тримата спечелили книга по избор от серията "Клуб за книжни пътешествия". Не забравяйте да се включите и в онлайн играта на клуба. Докато сте на панаира на книгата, не пропускайте да разгледате и изложбата с илюстрации на художника Дамян Дамянов към книгата "Къщата без огледала" - едно от заглавията в "Клуб за книжни пътешествия", за което ще ви разкажем в следващите дни. Изложбата е разположена на ет. 4 до сцената на панаирната програма. ...
Прочети повече
Пирати превзеха за час Панаира на книгата
14.12.2017
Сцената на панаирната програма на четвъртия етаж на НДК бе превзета от пирати в 14 часа на 13 декември. Под вещото ръководство на капитан Вал Стоева от фондация "Детски книги" присъстващите деца се пренесоха 300 години назад във времето с тайния пират Сам Силвър и попаднаха на борда на "Морски вълк". Малките пирати обсъдиха "професията" на пирата, опасностите, частите и управлението на пиратските кораби и научиха интересни факти за пирата на кралицата - сър Франсис Дрейк. Преди да започнат усвояване на тънкостите на абордажа, децата се състезаваха в теглене на въже - екипажът на момчетата срещу екипажа на момичетата. В напрегнатата борба надделяха... момичетата! На финала всяко от децата направи своя карта на скрито пиратско съкровище. Най-интересната карта ще получи специална награда от капитана на пиратите. Екипажите напуснаха морето на книгите в НДК с дребни подаръци и ефикасно средство за борба със скорбута - портокали! Не пропускайте да разгледате и галерията от пиратското парти в AzCheta.com. ...
Прочети повече
“От деца за деца” срещна радушен прием от четвъртокласници при представянето си
14.12.2017
Мраморно фоайе на НДК стана сцена на срещата на Нуша Роянова с гости на 5. Софийски международен литературен фестивал. На 13 декември в присъствието и на четвъртокласници от столичното 119. СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" художничката представи проекта "От деца за деца" на издателство "Дъбови листа" и Нова телевизия, чийто основен двигател е тя. Книгата събира 25 истории написани от деца и избрани след конкурс през април тази година и илюстрирани от деца от школата по рисуване "Дъбови листа". За чувството да видиш свой текст включен в книга разказаха Петра Куртева и Андреа Хаджидимитрова, а след това прочетоха откъси от произведенията си. Младите авторки възбудиха любопитството на присъстващите деца, които ги засипаха с въпроси - трудно ли е да се пише, как пишат, какво е най-важното, за да започнеш да пишеш. Нуша, Петра и Андреа се обединиха около идеята, че най-важното е да повярваш в себе си. Нуша Роянова също не бе пощадена от детското любопитство. Тя разказа за своята авторска поредица книги за кучето Джак и котето Ема и с удоволствие сподели откъде черпи вдъхновение, колко време й отнема ...
Прочети повече
Трети концерт с филмовата музика на Джон Уилямс
13.12.2017

След успешните два концерта Софийска филхармония и Фортисимо Фамилия пускат трето шоу с филмовата музика на Джон Уилямс. На 14 декември от 19 часа феновете на филмова музика ще могат отново да се насладят на мултимедийния спектакъл „С музиката на Джон Уилямс“ в зала България.

В концерта ще звучат музикални класики за кино като „Хари Потър“, „Сам вкъщи“, „Джурасик парк“, „Супермен“, „Извънземното“ и други. Точно ден преди световната премиера на StarWars, феновете на филма ще си припомнят култовите музикални откъси от сагата.

Билетите са в продажба на касите на Софийска Филхармония, както и онлайн.

Прочети повече
Нуша Роянова представя “От деца за деца” на Софийския литературен фестивал
12.12.2017

Могат ли деца да пишат и рисуват за деца? Без съмнение и едно от доказателствата е проектът „От деца за деца“ на изд. “Дъбови листа”!

Не пропускайте представянето на едноименната книга с 25 приказки, написани от деца на възраст от 5 до 16 години, и илюстрирани с 35 рисунки на малки художници от школата по рисуване “Дъбови листа”. То ще се състои на 13.12.2017 г. (сряда) от 13:00 часа в НДК.

Двигател на конкурса е илюстраторката и издател Нуша Роянова, която ще представи малките автори, а някои от тях на свой ред ще прочетат произведенията си. Събитието ще се проведе в Мраморно фоайе, НДК, етаж 2, а модератор ще бъде Вал Стоева от “Детски книги”.

След края на представянето можете да се присъедините към книжното пиратско парти от 14:00 часа на сцената на Панаира (ет. 4).

Прочети повече
“Детски книги” представя проекта “От деца за деца”
11.12.2017

Проектът “От деца за деца” на изд. “Дъбови листа” събира млади творци на едно място, а резултатът е повече от чудесен – книга написана и илюстрирана само от деца!

След проведен конкурс през април 2017 г., художничката Нуша Роянова, двигател на проекта, получава над 400 приказки. 25 от тях намират място в книгата и получават свои илюстрации от децата от школата по рисуване “Дъбови листа”.

Екипът на “Детски книги” се впечатли от ентусиазма и таланта на младите автори и художници, затова решихме да ви ги представим. Следете категорията “От деца за деца”, за да научите как четат и пишат малките творци от интервютата с тях и не пропускайте да се включите в коледната игра с награди на изд. Дъбови листа.

Прочети повече
Издателство “Горната земя” представи издателските си планове на приказна среща в Столична библиотека
11.12.2017
В съботния предиобед на 9 декември гостите на Детски отдел на Столична библиотека се отправиха на приказно пътешествие из Горната земя. Техен водач в света на българските книги за деца с логото на Ателие за българска детска литература "Горната земя" бе писателката Весела Фламбурари, която заедно с д-р Катя Кирилова са създателки на младото издателство. С помощта на присъстващите деца и след множество превъплащения тя представи екипа му, както и неговите настоящи и бъдещи звезди - писатели и илюстратори. На събитието присъстваха Калоян Захариев, чиято книга "Съкровище, пищови и южни морета" вече излезе, както и бъдещи автори на "Горната земя", като Петя Александрова, Петър Тушков и (поставената под въпрос за момента ) Елена Павлова. За радост на малките читатели Весела съобщи и новината, че Явор Цанев работи върху детски хорър роман, който ще излезе с логото на издателството. Заслужено внимание получиха и младите илюстратори Петко Хаджийски ("Съкровище, пищови и южни морета") и Нели Друмева, чието дело са илюстрациите към най-новата книга на Весела Фламбурари "Майстори на феи".  Гост ...
Прочети повече
Срещата на младите илюстратори с българския издател е тема на последната дискусия в Годината на детската книга
11.12.2017
Последната дискусия в Годината на детската книга ще е на тема „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател“ и ще се проведе на 13 декември от 16:30 часа в Мраморно фоайе на НДК. Вниманието ще бъде фокусирано върху творчеството на най-младите български творци, които активно създават илюстрации за чуждестранни издателства, но са малко познати у нас. В дискусията ще участват: Михаела Петрова – ръководител на Национален център за книгата – НДК; д-р Милена Радева – илюстратор и администратор на сайта „Българска илюстрация”; Зорница Христова от издателство „Точица”; Божана Апостолова от издателство „Жанет 45; Александър Кръстев от „Аз чета”. Те ще дискутират защо срещата на младите илюстратори с българския издател е по-трудна и какво липсва в разговора между издател и илюстратор. Събитието ще бъде съпроводено с едноименна изложба на млади български илюстратори, голяма част от които работят в чужбина, но българският издател не познава. Това е първата изложба, организирана от сайта „Българска илюстрация“ по покана на Софийския международен литературен ...
Прочети повече