Четвъртият форум на “Бебеландия в Библиотеката” с фокус върху четенето от най-ранна възраст
22.09.2018
Четвъртият форум по проекта „Бебеландия в Библиотеката” на Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив ще се фокусира върху темата „Книгите са приятели: формиране на навиците за четене у децата от най- ранна детска възраст”. Срещата ще бъде на 29 септември (събота) от 10.30 ч. в Конферентната зала на Пловдивската библиотека, а гост–лектор е Екатерина Кръстинова – главен учител в ДГ „Радост“ - Пазарджик, където реализира и проект "Четене от самото начало". Тя ще сподели своя опит в посока насърчаване на ранното детско четене и повишаване равнището на грамотност, съобразено с възрастовите особености на децата; възпитаване на навици за четене; по-добро сътрудничество между детската градина–семейство–библиотека. Срещата е подходяща за родители на малки деца, учители в детски градини и детски центрове, библиотекари и специалисти, работещи с малки деца. “Бебеландия в библиотеката” е част от проект за ранно детско развитие на НБ “Иван Вазов”, подкрепен от фондация “Глобални библиотеки – България” и изпълняван в партньорство с фондация “Детски книги”. Книгата като игра и картинните ...
Прочети повече
Включи се в комикс конкурса на фестивала Fumetto 2019
20.09.2018

Международният комикс фестивал Fumetto, който се провежда традиционно в швейцарския град Люцерн, избра темата “Велосипед” за конкурса за комикси за изданието през 2019 година (6-14 април). От поканата за участие на сайта на фестивала става ясно, че крайният срок за изпращане на комиксите е 4 януари 2019 година, като освен индивидуални участници могат да се включат и училища.

Подробности за изискванията към творбите и начинът на кандидатстване можете да видите тук.

Журито ще избере между 40 и 50 комикса, които ще бъдат изложени по време на фестивала. Освен по 3 награди във всяка от трите възрастови категории (18+, 13-17 г. и до 12 г.), то ще връчи и награда за най-добър сценарий. Посетителите на фестивала също ще могат да гласуват за награда на публиката.

Прочети повече
Фондация “Глобални библиотеки” приема номинации за годишните си награди до 30 септември
20.09.2018
Фондация „Глобални библиотеки – България“ приема номинации за годишните си награди до 30 септември 2018 г. Отличията ще бъдат връчени за втори пореден път по време на третия национален форум „Библиотеките днес“, който ще се проведе в София на 7 – 9 ноември 2018 г. Те ще бъдат присъдени в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната. Номинации за наградите за всяка от категориите могат да се правят от ръководните органи на обществените библиотеки, организации в областта на науката, образованието, информационните технологии, библиотечното дело, развитието на местните общности и на гражданското общество и др. Номинациите се извършват съгласно статута на наградите чрез попълнен формуляр по образец, изпратен на foundation@glbulgaria.net. Тази година ще бъдат приемани номинации за постижения през периода 1 октомври 2017 г. до 30 септември 2018 г. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши на три етапа през месец ...
Прочети повече
Детските книги превземат квАРТал Фестивал този уикенд
14.09.2018
Третото издание на KvARTal Festival 2018: REstart ще се проведе точно преди началото на новата учебна година на добре познатото място - Soho, къщата на ул. Искър 4 в София. На 15 и 16 септември детските книги превземат Soho в следобедните часове от 14-19 ч. Ето какво можете да чуете на 15 септември: 14.00-16.00 ч. Мария Донева да чете „Разбойникът плъх“ и „Патилата на метлата“ 16.00-17.00 ч. Манол Пейков да чете „Моят първи Елмър“, „Елмър и чудовището“ и „Елмър и дъгата“ 17.00-18.00 ч. Гери Георгиева да чете от „Сватби на животни и неща“ от Рая Господинова и Георги Господинов и „Лупо и Тумба“ от Петя Кокудева и Ромина Беневенти 18.00-19.00 ч. Виктор Самуилов да чете от „Нъцки“, „Не е честно“ и „Ние, мушмороците“ На 16 септември: 14.00-16.00 ч. Яна Якова да чете от „Лапи“, а вие да рисувате чудовища 16.00-17.00 ч. Катина Недева да чете „Птиче село“, а вие да рисувате птици 17.00-18.00 ч. Вал Стоева да чете „Грузулак“ и „Гривесто дете-коте“ от Етгар Керет 18.00-19.00 ч. Севдалин Генов да чете от „Лети, лети слон“ и „Весел, гъделичкащ смях“ Пълната програма на фестивала можете да видите тук. ...
Прочети повече
Бъди герой в любимата си приказка
10.09.2018
За четвърта поредна година BRITANICA кани малчуганите да се впуснат в приключения в света на приказките като се включат в конкурса ”АЗ КАТО ГЕРОЙ В ЛЮБИМАТА МИ ПРИКАЗКА”. Фондация “Детски книги” е партньор на тазгодишното издание.
Организаторите предизвикват децата от предучилищна възраст и в първите 2 години в училище да претворят приказните светове в картини и да потърсят своето място в тях. Целта е децата да повярват, че самите те могат да бъдат като приказните герои, за които няма граници – стига да полагат усилия, да не се отказват и да постъпват правилно.
Подрбности за условията за участие можете да видите тук.
Прочети повече
Център за приобщаващо образование представя Индекс на успешното училище
10.09.2018

Център за приобщаващо образование представя Индекс на успешното училище и национално-представително проучване „Благополучието на учениците в 7-ми клас“ на 13 септември 2018 г. (четвъртък) от 10:30 ч. в Литературен клуб “Перото” в НДК.

“В търсене на доброто училище, което се фокусира както върху добрия успех на учениците, така и върху тяхното благополучие и удовлетвореност, проведохме проучване сред седмокласница в 100 училища в цяла България и сравнихме резултатите с оценките им от Националното външно оценяване от 2017 г. и 2018 г.” поясняват от Центъра.

Представянето е част от програма „Едно училище за всички“, чиято цел е да допринесе за качествено образование за всички деца, което да позволява на всяко дете да развие своя потенциал в най-пълна степен.

Прочети повече
Съединение на България
06.09.2018
6 септември е важна дата в историческия календар на страната ни - тогава отбелязваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, извършено през 1885 г. Предшествано от бунтове в различни градове на Източна Румелия, Съединението променя разпоредбите на Берлинския договор от 1878 г., според който големи части от българската държава са отделени в автономна провинция на Османската империя.  Съединението на Княжеството с Източна Румелия е подготвено от БТЦРК (Българския таен централен революционен комитет), а бунтовете по места завършват с военен преврат, подкрепен от българския княз Александър І. Благодарение на Русия и лично на император Александър III., Съединението получава дипломатическо и международно признание чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Н.В. Султанът. В договора успяват да се защитят принадлежността на Бургас и областта към Княжеството, но се отнемат Кърджалийска околия и Тъмръшките села. С подписването на договора, България и Османската ...
Прочети повече
Училища кандидатстват за Международната награда на херцога на Единбург до 30 септември
31.08.2018
Международната награда на херцога на Единбург - България отвори конкурс за лицензиране на проактивни училища, които да предлагат програмата за личностно развитие и постижения на млади хора на възраст 14 -24 г. До 30 септември училищата в цялата страна ще имат възможност да кандидатстват за придобиване на лиценз за независим оператор на международната програма, развиваща лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните допълнителни дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора. Кандидатстването става чрез попълване на онлайн форма за интерес. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни селектирани учители и служители - обучителен курс за Лидери в Наградата. Като такива те стават част от развитието и израстването на младежите по време на тяхната индивидуална програма, помагат им в постигането на поставените от тях лични цели и поддържането на  мотивацията ...
Прочети повече
Катрин Патерсън с медал “Йела Лепман”
31.08.2018

Американската детска писателка Катрин Патерсън получи медал “Йела Лепман” на конгреса на Международния съвет за детската книга (IBBY) на 30 август, съобщиха в туитър от Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” (ALMA).

Отличието на Патерсън е признание за дългогодишната й отдадена работа за правото на децата на качествена литература. Тя е носител на наградата „Ханс Кристиан Андерсен” през 1998 г., а през 2006 година става лауреат и на Мемориалната награда “Астрид Линдгрен”. На българските читатели е позната с книгата си “Мост към Терабития”.

Медалът “Йела Лепман” носи името на основателката на Международния съвет за детската книга (IBBY) и е връчен за пръв път през 1991 г. През 2005 г. Съветът възобновява присъждането му и от 2006 г. той се връчва на всеки 4 години.

Прочети повече
Bologna Ragazzi Award 2019 посвещава специална категория на картонените книги
31.08.2018
Международният панаир на детската книга в Болоня стартира следващото издание на своята награда Bologna Ragazzi Award и обяви, че през 2019 г. специалната категория в нея ще бъде посветена на книгите за най-малките. Международно жури, включващо и експерти по ранно детско разитие, ще оценява картонени книги за прохождащи деца, издадени през последните 5 години. Според организаторите на наградата този важен и растящ сектор в книгоиздаването показва как грижите и обучението по отношение на четенето в семейството и детската градина са двигатели на културния растеж на обществото. Панаирът ще организира и международна конференция с участието на учени, автори, илюстратори и издатели, посветена на децата от 0 до 3 години. Номинации за специалната категория могат да се изпращат от 15 октомври тази година до 11 януари 2019 г. BolognaRagazzi Award се връчва от 1966 година и е сред най-тачените литературни награди в книгоиздаването за деца. Традиционно се връчва в 3 категории - художествена, нехудожествен и Opera Prima (за дебют на автор и илюстратор). Всяка година наградата има една или две специални категории, а журито от ...
Прочети повече