Ял съм! Ям! И ще ям! – Книга за вкусната и пъргава храна на котарака Помпон
20.04.2017
Помпон стана семеен любимец още от първата книжка “Дневникът на котарака Помпон”, която се появи на българския пазар благодарение на автора и илюстратор чичо Коля Воронцов и издателство “Миранда”. В крайна сметка, кой може да устои на оранжев котарак–чревоугодник с хармонично оформено тумбаче, червени кецове марка Пумяу и червен помпон за разкош? Да не забравяме и отличителното черно петно на дясното око, което според чичо Коля му е родилно по наследство от неговия прадядо– пират. Smile
 
Втората книжка от поредицата „Книга за вкусната и пъргава храна на котарака Помпон“ продължава традицията на веселите игри и закачки на хранително-вкусова котешка тематика. Помпон неизменно съблюдава главните котешки заповеди: котаракът трябва да поспи и после да похапне, а след това още да поспи и пак да похапне. Логично, в главата му се въртят няколко основни мисли – за вкусни рибки, за вкусни мишки, за вкусни птички и за (естествено) вкусни саламчета.
 
И така, книгата за вкусната и пъргава храна на Помпон условно е разделена на три части, пълни със съвети за начинаещи рибари, за начинаещи мишколовци и за начинаещи лакомници. Както е типично за всички книжки за Помпон, и при тази родителите няма да забележат никакъв увод, завръзка, развръзка и заключение. За сметка на това обаче и те, и децата им ще забележат следното:
 
- Безкрайно смешни илюстрации и колажи, изобразяващи Помпон и неговия верен спътник Трюндел в преследване на заветната рибка, мишка или саламче, които временно да залъжат завидния им котешки апетит; 
- Изобилие от занимания за децата, вмъкнати между шеговития текст: игрословици, картинки за дорисуване и оцветяване, игри за наблюдателност и лабиринти; 
- Няколко котешки банкноти, които можеш да си изрежеш и да си играеш с тях на котешки магазин за саламчета (примерно) и фигурка на Трюндел на последната страница, която може да прави чудесна компания на фигурката на Помпон от първата книжка.
Не се изненадвайте, ако от тази книга децата ви най-сетне запомнят какво е натюрморт, откъде идва думата пейзаж и каква е разликата между дрес-код и дрес-кот Wink. А също и ако настояват непрекъснато да играете на лаком бой с координати (много вкусно и не чак толкова дидактично). Заслугата ще е изцяло на прекрасните илюстрации и отличното чувство за хумор на чичо Коля Воронцов и разбира се удачния български превод на Анна Колчакова.
 
За родителите остава удоволствието от забавните игри на думи (които никак не са само за деца) и надеждата да се доберете до книгата, когато детето заспи, за да се посмеете от сърце и на спокойствие. А ако наследникът не ви е оставил нищо за оцветяване, направо препоръчвам да си вземете “Веселата антистрес книга за оцветяване на Помпон” и да продължите удоволствието за цялото семейство.
 
Можете да си припомните ревютата ни за първата книжка за Помпон тук и тук, както и да прочетете интервюто ни с чичо Коля Воронцов. А ако сте получили достатъчна порция от котарака Помпон, но ви се иска да се полюбувате на още картинки на чичо Коля, опитайте приключенията на Малчо Вълчо в “Книга за лошотията”.
 
Автор: Яна Кръстева FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар