Велика сряда
16.04.2014

Както вече ви разказахме в кратката история на Възкресението, цялата седмица преди Великден се нарича Страстна и преминава в приготовления за големия ден, а самите дни носят името Велики или Вели.

По традиция, едни от най-тачените дни по време на Страстната седмица са сряда, четвъртък, петък и събота. На Велика сряда жените не трябва да работят никаква домашна работа. Забранено е да се тъче, преде и шие. Вечерта в селата в Родопите и в Странджа берат билки и треви, коприва, лапад и здравец, който връзват на китки, и на следващия ден го носят на роднини и съседи. Бере се и цветето великденче, което се топи във вода и с нея момите и децата си мият лицата за хубост и здраве*.

Докато проучвахме традиционните обичаи, се натъкнахме и на един малко познат, но много любопитен факт: в някои краища на страната боядисването на великденски яйца не се прави на Велики четвъртък или дори не на Велика събота, а в сряда! И щом сме достигнали до темата с яйцата, ето кратка информация за част от най-разпространените великденски символи, с които децата свързват празника**.

Какво общо има Възкресение Христово със зайчетата и писаните яйца?

Тайната се крие в предаваните от поколение на поколение ритуали и традиции. Докато християнството се разпространявало из Европа, множество езически традиции се прокраднали в него. Например английската дума за Великден – Easter, води името си от Естра – богиня на пролетта и плодородието, което естествено ни препраща към шарените празнични яйца.

Великденски яйца – символика

Яйцата са възприемани като митологичен образ на жизненото начало, прераждането и обновителните процеси в природата от хилядолетия, а християните възприемат яйцето като символ на възкресението на Христос около 13-ти век. Жълтъкът в черупката символизира тялото на Исус в гробницата, а самите яйца се боядисват в червено като кръвта на Христос, пролята на кръста. Истината обаче е, че изрисувани яйца са открити преди 60 000 години в Африка, а в гробниците на древните шумери и египтяни често са откривани щраусови яйца с декорации.

Великденският заек

Кога се появява великденският заек? Като животно заекът е символ на новия живот в езическите вярвания от векове. Около 16-ти век родителите започват да твърдят пред децата си, че ако се държат добре, на Великден ще се появи великденски заек, който ще постави писани яйца в кошничките им. Децата започват да правят гнезда в домовете си, за да привлекат заека и така се появява традицията за лов на писани яйца.

Щом ще ловиш писани яйца обаче, непременно ти трябва и кошница. Освен това, ако си много добър и заекът се появи, трябва да има в какво да постави наградите на добрите деца. Затова по Великден малки и големи изнасят своите кошници, в които се редят шарените яйчица и шоколадовите им събратя. Ако не знаете как се прави кошница – ето една чудесна идея от приятелите ни от Двете куки – хем ще спазите традицията, хем ще се позабавлявате при изработката.

Обредните хлябове и козунаците

Историята на обредните хлябове е безкрайно интересна. Те по традиция се приготвят на Велика събота, но за да ви представим в пълнота информацията, ще посветим на обредните хлябове цяла статия през идните дни. Не пропускайте да прочетете за някои от най-интересните имена на обредни хлябове, за традициите, свързани с тях и за традиционната рецепта за великденска пита.

Докато традиционните хлябове са търсели своето място в ежедневието ни, един друг вид хляб – козунакът, навлиза успешно в живота ни. Той е вид сладък обреден хляб, който в България традиционно се приготвя на Великден. Казват, че символизира тялото Христово така, както червеното яйце е символ на кръвта му. Според схващанията, козунаците се появяват през 17 век във Франция, а после са разпространени из останалите европейски държави. Независимо от формата или добавените вкусотийки, козунакът определено носи празнично настроение на великденската трапеза, а приготвянето му е изпитание за всяка домакиня.

Ако решите да се пробвате в това предизвикателство, както направихме ние, ето и страхотна рецепта за истински вкусен козунак от Йоланта Делибозова – Йоли.

За онези от вас, които по традиция боядисват яйцата в сряда, поставяме началото на конкурс “Писано яйце” 2014. Приканваме всички малчугани, които помагат на мама и баба в чудесната традиция на багренето на яйчица, да ни изпратят снимка на своето творение през формата за участие. Онова яйце, което събере най-много гласове от нашите Фейсбук-фенове в периода 19.04. – 23.04.2014 г., ще си спечели награди – вкусни изкушения и великденска книжка! Победителят ще бъде обявен на 24.04.2014 г.

Не пропускайте да научите утре - Велики четвъртък – повече за традицията на писаните яйца – интересни техники, специфични особености и любопитни факти.

На Велики петък ще ви разкажем повече за Великденската празнична трапеза и за обредните хлябове. Ще ви предложим и интересни идеи за лесни вкусотийки, които да приготвите заедно с децата.

Следете ни, за да откриете как празнуват по света и какви са спомените за празника на някои от българските писатели и не само.

* Източник на информация за народните обичаи: Шарланова, д-р Валентина, “Български традиционни празници и обичаи”, изд. “Ентусиаст”, София, 2010 г.

** Източник на информация за народните обичаи и традиции: Маринкова В., Крутилин З., Антонова И., “Календарни празници и обичаи на българите”, Българска енциклопедия – БАН, София, 1998 г.

Консултант традиции и обичаи: гл. ас. д-р Калина Мичева – Пейчева
FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар