Трима приятели: Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада
25.03.2012

Чували ли сте нещо за естонската литература? Знаете ли името на някой автор или на произведение от тази балтийска страна? Не? Хм, поразровете се в спомените си, моля! Нима не си спомняте трите странни на вид човечета, запознали се пред павилиончето за сладолед, плод на перото на Ено Рауд? Ами да, за „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада” говоря, разбира се! Естонската приказна повест от детството ми, която и до днес препрочитам с удоволствие и с усмивка.

Не сте чели книгата? Ще ви пиша ГОЛЯАААМА черна точка. И ще ви разкажа малко повече за тримата необикновени смелчаци…

Те се запознават съвсем случайно, похапвайки сладолед. Мъхеста брада отглежда боровинки в своята мекичка брада, Полуобувка носи обувки с отрязани върхове, за да движи пръстите си свободно, а Маншон е облечен с маншон до земята, естествено.

Три толкова странни човечета няма как да не извършат някой подвиг заедно, както се досещате. Тръгнали да пътешестват заедно, те преживяват нашествие на котки, крият се от плъхове, стават жертви на една крадлива сврака и спасяват цял град от нечувано бедствие…

Честно казано, мога да ви преразкажа с най-интересни подробности цялата книга. Знам я от корица до корица. И за Алберт, и за Рудолф знам. И за милата стара жена с какаото, и за младото момиче с ягодовото сладко. А за тримата приятели да не отварям дума, че няма да ми затворите устата!

Но работата е там, че колкото и да ви разказвам, няма да успея да предам и грам от очарованието на книгата. Тя просто трябва да се прочете.

Ако все още не съм успяла да ви заинтригувам, ще ви подшушна, че с това си произведение Ено Рауд се е записал в Почетния списък на Международния съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен”. А ако и това не ви е достатъчно, ще допълня, че изданието на изд. „Дамян Яков” е със страхотни илюстрации от Мая Бочева – Уики.

Приятно четене!
FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар