Познай героя: ден 4 – татко Мумин

“Познай героя” е рубрика, организирана съвместно от “Детски книги” и изд. Дамян Яков в рамките на “Месец на МУМИНТРОЛИТЕ”.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е в рамките на 12 часа да оставите коментар под статията с името на героя. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

 Познайте кой е героят на снимката:

Татко Мумин има момчешко излъчване и приключенски дух, но въпреки това е горд от ролята си на глава на муминското семейство. Той е баща на Муминтрол и би направил всичко за семейството си.

Обича философските разсъждения и иска да присъства винаги, когато в Муминската долина се случи нещо изненадващо. Той се радва на живота в долината, но е любопитен и неизменно готов да опита нови неща. Приключенията са добре дошли при татко Мумин и за негово щастие често го спохождат. Обича тайните, макар понякога неволно да издава някоя и друга от тях.

Татко Мумин смята, че знае много, има се за специалист в различни области и е винаги готов да предложи съвет. Той истински обича морето и се счита за опитен моряк и риболовец. Освен това, той е и мечтател, който обича уискито и компанията на съмнителни приятели. Наслаждава се на размишленията по големи житейски въпроси и често записва наблюденията си.

Писането е много важно за татко Мумин. Както личи от неговите мемоари.

Запознайте се и с Муминтролмама Муминка и малката Мю.